Вінничани влаштували пікет проти будівництва переробного заводу

Вихідні на Жмеринщині виявились спекотними і це не про погоду. Місцеві жителі влаштували акцію протесту на міжнародній трасі М-21 біля села Людавка. Стояли проти будівництва сміттєпереробного заводу у лісовому масиві на місці колишньої ракетної бази.

Збирали учасників акції у соцмережі. Організатори (хто б вони не були) забезпечили протестуючих плакатами на, яких закликали нового губернатора «почути» їх та звинувачували екс-прем’єра та колишнього мера Вінниці Володимира Гройсмана у тому, що екологію буде зруйновано через будівництво заводу.

Привід для пікету був досить формальним. Оперували тим, що котлован на місці будівництва вже вирили. Також, звинувачували «забудовників» у тому, що Людавка не потребує такого масштабного проекту. Адже попиту на працевлаштування в Людавці немає, а робочих місць буде цілих 300.

Депутат Жмеринської райради від ВО «Батьківщина» Микола Трепака намагався запевнити присутніх, що біля Людавки побудують полігон для сміття, а не переробний завод.

«Я із самого початку (з 2015-го, – прим.авт.) приймаю участь у протестах. Наші вимоги – громадські слухання та екологічна експертиза. А на тих громадських слуханнях, що проводилися, не були присутні люди з Браїлова», – запевняє Микола Володимирович.

Новий голова місцевої райдержадміністрації Святослав Ніколайчук переконував людей, що не варто перекривати трасу, адже такий крок дискредитує суть протесту.

«Як жмеринчанин, я проти будь-яких «екологічних» проєктів, смітників, підприємств, які «там» хочуть. Я переконаний, що Жмеринщина не має бути сировинним придатком Вінниці. Нинішня влада чує людей. Призначено нового губернатора, і відразу пішов рух. Нова влада і президент на стороні людей. Нова влада зупинила роботи у Людавці. Пропоную зустрітися з губернатором, щоб обговорити питання. Зараз влада чує», – заявив протестувальникам голова Жмеринської РДА та депутат Жмеринської міськради від «Нашого краю» Святослав Ніколайчук.

Але офіційна інформація каже про те, що сміттєзвалища нині займають 7% території України (понад 43 тис. кв.км).

За підрахунками, в Україні 35 тисяч місць, куди звозять сміття, хоча офіційних – лише 6 тисяч. На Вінниччині протягом 10 років мають намір скоротити кількість сміттєзвалищ з 741 до 37. Передбачається, що допоможе з упорядкуванням впровадження Регіонального плану управління відходами, який передбачає зокрема створення мережі регіональних полігонів та переробки.

Тільки на Жмеринщині 11 великих стихійних сміттєзвалищ.

Ділянка землі, через яку виникла суперечка, у Людавці, яка з 2009 року після рішення Кабміну перебуває у користуванні громади Вінниці. У квітні 2019 року мер Вінниці С.Моргунов підписав з контент-координатором проекту Domat Consulting Я. Пасеком меморандум про реалізацію інвестиційного проекту щодо майбутнього будівництва.

«Спалювання сміття на цьому заводі не передбачається, йдеться виключно про переробку відсортованого сміття, з подальшим перетворенням його, зокрема, на будівельні матеріали. Тут також будуть захоронені виключно інертні відходи, але не більше 20% від загальної кількості сміття. В подальшому ми маємо вийти на цифру 7-12% захоронення», – розповів рік тому заступник міського голови Микола Форманюк.

Як зазначив заступник мера реалізують проект польські інвестори з міста-побратима Кельце.

Це буде перший в країні завод із такою глибиною переробки сміття. На сьогодні у Вінниці налагоджуватимуть систему сортування сміття і доставки відходів до місця переробки у чіпованих контейнерах.

Наразі поляки призупинили реалізацію проекту з будівництвом сміттєпереробного заводу. Тоді для чого потрібен протест? Відповідь на це питання напрошується сама собою. Зовсім скоро місцеві вибори у Вінниці. Комусь ймовірно вигідно дискредитувати діючу місцеву владу та проявити свою «турботу» про незадоволене населення.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin