Вже не до жартів: президент Зеленський рік на посаді

Люди рідко помічають, як стають іншими. 

Навіть якщо ти, скажімо, президент і щодня з’являєшся у новинах, тобі дуже важко вловити, як і в який момент ти перетворюєшся на інакшу людину. Такі зміни приходять непомітно. 

Але коли йдеться про першу особу країни, зміни в її поведінці стають суспільно важливими. Виборці хочуть розуміти, що робить обраний ними лідер і чого від нього ще можна очікувати.

В річницю офіційного вступу шостого президента України Володимира Зеленського на посаду “Українська правда”, “Радіо Свобода”, “Слово і Діло” нагадали, як і що змінилось у ньому, його підході до розв’язання головних проблем та вибору соратників і про виконані не виконані обіцянки не забули.

Оманлива шаурма

29 травня минулого року Володимир Зеленський показово виставив фото з тодішнім керівництвом свого Офісу, зроблене на заправці. На знімку президент смачно наминав шаурму та посміхався просто в об’єктив камери. 

Коли у тебе напружений графік, шаурма може бути рішенням. У цьому, як бачите, немає нічого страшного“, – так підписав цю світлину Зеленський у своєму Facebook. 

 

У перших числах січня 2020 року президент сидів за столиком на курорті десь в далекому Омані.  Зеленський натягнув кепку, вдягнув темні окуляри і не робив селфі. Він намагався залишатися непоміченим. 

Два Андрії Зеленського

Ще влітку минулого року здавалося, що країною керує не Зеленський, а голова його Офісу Андрій Богдан. Саме він вкладав у вуха президента слова, які згодом вилітали із вуст гаранта. Але замість Андрія Богдана позицію поруч із Зеленським швидко і впевнено посів уже інший Андрій – Єрмак. 

 

Прем’єри Зеленського

Наприкінці серпня минулого року Зеленський подав у парламент кандидатуру наймолодшого прем’єра за всю історію незалежної України – так уряд очолив Олексій Гончарук. 

У новому уряді красти не будуть“, – піднесено заявляв Гончарук у день свого призначення з парламентської трибуни. 

 

4 березня цього року з тієї самої трибуни Зеленський сказав буквально такі слова: “Не красти замало“. Того ж дня Рада призначила нового прем’єра – Дениса Шмигаля, колишнього директора Бурштинської ТЕС.

Стовідсотково “свої” генпрокурори 

Першим на цю роль Зеленський за протекції Богдана приміряв Руслана Рябошапку. Але за якихось півроку виявилось, що генпрокурор “свій”, але, мабуть, не на 100%. Тому Руслана Георгійовича акурат після відставки Богдана замінили на добру приятельку Андрія “Другого” Єрмака Ірину Венедіктову.

 

Команда мрії

Спочатку на зустрічі Президент брав членів своєї Зе!Команди, але тепер на зустрічах із Зеленським інші люди. Наприклад, 16 березня в ОПУ президент зібрав всіх українських олігархів, яких просив допомогти боротися з коронавірусом. 

 

Втомлений лідер

В середовищі прихильників Петра Порошенка перед другим туром виборів був популярним колаж, який показував, як за 5 років Петро Олексійович посивів. В середовищі прихильників Зеленського ці сантименти називали не інакше як “порохоботством” і відверто кепкували.

 

Інавгураційна промова нового президента була апофеозом впевненості і рішучості, які випромінював Зеленський перед парламентом і країною. Фактично через рік на голосуванні у першому читанні “антиколомойського закону” у президентській ложі сидів зовсім інший Зеленський. Від запалу і завзяття лишились тільки спогади. 

Монобільшість хитається, уряд живе в прострації, а у Зе!пабліках усе більше колажів про те, як же “постарішав наш президент”.

Нескінченна війна

Можна легко закінчити будь-яку війну, якщо ти не воюєш. Можна взяти свої позиції, пропозиції ворога і “зійтись десь посередині”.

Так спершу здавалось президенту Зеленському.

 

Війна з Росією видавалась йому чимось, що справді можна закінчити. Навіть своїм виглядом він демонстрував це. 

Під час перших візитів Зеленського на фронт він був одягнутий у звичайну сорочку з закоченим на чверть рукавом. Наче під час прогулянки парком. З кожним наступним візитом президент поступово надягав усе більше екіпірування й захисту.  Все менше віри у можливість сісти і “зійтись посередині”.  Та просто “перестать стрелять”.

Президентський кортеж

У день своєї інавгурації Володимир Зеленський та вся його команда весело зайшли на Банкову пішки в супроводі сотень людей, коротко кажучи – то був останній раз коли вони робили це пішки.

 

“Завжди поруч…”

Є серед мінливого цунамі кадрових і життєвих змін президента Зеленського один невеликий “острів стабільності” – глава МВС Арсен Аваков. Минали місяці, старих силовиків змінювали нові, нових – ще новіші… І тільки Арсен Аваков усе так же супроводжує Володимира Зеленського на його президентському шляху

 

.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin