ЄС призупинив ввезення птиці з України через пташинний грип на Вінниччині

Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів повідомила про рішення ЄС тимчасово зупинити ввезення м’яса птиці з України. Це пов’язано з випадком пташиного грипу на Вінниччині. 

Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів на своєму сайті вказує, що відповідне повідомлення надійшло ввечері вчора, 22 січня. Таким чином, тимчасово зупинено ввезення з України на територію ЄС м’яса птиці, м’ясної продукції з птиці та термічно необроблених продуктів з птиці. Водночас яйця та яєчна продукція під дані обмеження не підпадають.

Таке рішення пов’язують із випадком грипу птиці, яке було зафіксовано на Вінниччині у Немирівському районі.

– Україна відповідно до міжнародних зобов’язань, як член Світової організації торгівлі (СОТ) та Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ), невідкладно, на випередження повідомила своїх міжнародних торговельних партнерів про виявлення випадку грипу птиці. Українські заходи щодо контролю та ліквідації грипу птиці визнані еквівалентними тим, які здійснюються країнами-членами ЄС, — зазначають на сайті. — Враховуючи звіти численних місій з оцінки еквівалентності, результати перемовин та попередніх домовленостей, зазначене рішення ЄС є приголомшливо неочікуваним для української сторони.

У своєму дописі на Facebook заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, торговий представник України Тарас Качка зауважив, що “рішення ЄС щодо обмеження ввезення м‘яса птиці через випадок пташиного грипу у Вінницькій області є значно суворішим, ніж мало бути”. Водночас додав, що зараз активно працюють над тим, щоб оперативно скоригувати це рішення.

– Наразі є всі можливості для того, щоб скоригувати його в належний бік. Цього і наступного тижня ми проведемо всі потрібні консультації в Брюсселі. Нажаль, через важливість і терміновість цього питання для України ми вимушені призупинити роботу по інших важливих завданнях співпраці з ЄС у сфері санітарії і фітосанітарії, — зазначає Тарас Качка.

Нагадаємо, 18 січня у селі Бугаків Немирівського району в ПП «Хутір» було зареєстровано загибель птиці. При дослідженні відібраних проб біоматеріалу вже наступного дня встановили діагноз на грип. Рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Немирівській районній державній адміністрації затверджено план із ліквідації захворювання, визначено межі епізоотичного осередку, зон захисту та нагляду.

За оперативними даними станом на 23 січня вся наявна в епізоотичному осередку птиця умертвлена безкровним методом та спалена. Розпочалися заходи щодо проведення дезінфекційних робіт. З метою встановлення джерела інфекції ведеться епізоотичне розслідування.

За попередніми даними ймовірною причиною занесення збуднику грипу в господарства були дикі птахи.

Востаннє випадки грипу птиці фіксувалися в Україні наприкінці 2016 – на початку 2017 років.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin