Варто зазначити, що небайдужі вінничани вже 2 жовтня, відразу після визнання скандальної «формули», оголосили безстроковий протест, приєднавшись до інших міст.

А в неділю, 6 жовтня, коли хвиля протестів охопила всю Україну і багатотисячний Майдан зібрався у столиці, Вінниця теж висловила своє «Ні!» Хвилиною мовчання учасники мітингу вшанували воїнів, які загинули на Сході. Прозвучала заява ГО «Справа громад»: «Коли поміж миром і свободою народ обирає мир, він втрачає все — мир, хліб, свободу і країну. Нам подають поразку як боротьбу за мир!»

«Ні – капітуляції», – заявили вінничани на мітингу і вимагають скликання екстрених сесій рад. До них приєднались атовці (відео)

– Україні потрібне нове військове керівництво, зорієнтоване не на стояння і оборону, а на напад і на повернення наших територій! — закликала волонтерка Юлія Вотчер. — Якщо відведуть війська, наші хлопці залишаться незахищеними — без окопів, вогневих точок, без бліндажів і землянок. Знову лопатами рити суху землю? А бойовики не приховують, що рішуче налаштовані на знищення «прєдатєлей, присягнувших украинскому флагу»! В народу є сила, щоб показати владі свою волю. Ні кроку нашої землі не віддамо ворогу!

– Фінансування армії у бюджеті-2020 скоротили, але збільшили видатки на МВС, на офіс Президента. То кого і де ми маємо боронити? — запитувала Олена Танадайчук, студентка. — Ми готові стати пліч-о-пліч за свою країну, не дамо повернути її під вплив Москви!

Силу української армії сьогодні визнає весь світ. Оплесками і вигуками «Дякуємо! Дякуємо!» вінничани привітали групу бійців АТО-ООС, які прийшли на мітинг.

«Ні – капітуляції», – заявили вінничани на мітингу і вимагають скликання екстрених сесій рад. До них приєднались атовці (відео)

– За що ми воювали? За що загинули ці хлопці, яких ми бачимо на портретах? — звернувся до людей боєць Василь Любуня. — Ми вже знаємо, як відбувається розведення військ. Українці відходять на кілометр своєї території, а через кілька днів російські танки знову стоять під нашими блокпостами!

Учасники мітингу передали своє звернення у Вінницьку ОДА і обласну раду.

А поки на майдані Небесної сотні визначалися з кроками на найближче майбутнє, неподалік, на сходах облдержадміністрації, відбувалося ще одне зібрання. На нього прийшли люди поважного віку, члени громадської організації «Рада майданів Вінниччини», котрі увесь час виступали проти колишнього президента Порошенка. Розгубленими і трохи зневіреними почувалися вони тепер.

– Коли ми прийшли, як звичайно, на майдан Небесної сотні, де кожної неділі проводимо віче, для того, щоб обговорити ситуацію, то побачили інших людей, котрі у свій спосіб протестують проти того, що відбувається нині в країні, – розповідає голова ГО Петро Гандурський. – Вважаю, що сьогодні ще зарано говорити про велику зраду, адже Зеленський нічого не підписував. Думаю, що він кинув пробний камінь, щоб побачити реакцію людей. Ми можемо хіба що підготувати звернення до президента, аби застерегти його від необдуманих кроків, спрямованих на здачу національних інтересів України. Ми вирішили змінити місце зібрання, бо там люди заангажовані. Я вважаю, що окупована територія має бути українською. Але ми маємо відгородитися від людей, котрі вороже ставляться до України. А тут ми маємо створити нормальну державу і поступово вирішувати питання повернення Донецька та Луганська.

Як бачимо, мета в обох зібрань одна – не допустити капітуляції і втрати незалежності України.

Ірина ЗОНОВА
Тетяна КОНДРАТЬЄВА