Найстаріша в світі туристична компанія «не витримала XXI століття»

Британська фірма Thomas Cook, яку в 1841 році заснував першопроходець міжнародного туризму, оголосила про банкрутство і ліквідацію

Внаслідок банкрутства близько 22 тисяч співробітників у всьому світі залишаться без роботи, з них дев’ять тисяч – у Великій Британії), у компанії 3000 туристичних офісів по всьому світу, серед яких є як власні, так і відкриті за франшизою. Thomas Cook Group володіє авіакомпанією Thomas Cook Airlines (більше 100 літаків). Але їй довелося просити про допомогу інших перевізників, аби повернути додому сотні тисяч «організованих» туристів, яких «крах Кука» застав по всьому світу.

У повідомленні прес-служби зазначається, що спроба фірми отримати від британського уряду більше 200 млн фунтів стерлінгів провалилася. Це і послужило тригером для банкрутства. ‘Попри значні зусилля, переговори не призвели до досягнення угоди між акціонерами й кредиторами, – наголошується в заяві. – Правління компанії таким чином дійшло висновку, що у нього немає іншого вибору, крім як негайно приступити до примусової ліквідації’.

Операція «Маттерхорн» у розпалі

Компанія заявила про негайне припинення фінансових операцій, скасування всіх намічених авіарейсів, а також про визнання недійсними путівок. Це рішення зачіпає понад 600 тисяч туристів у 51 країні. Близько 150 тисяч з них потребуватимуть допомоги уряду для повернення додому.

Операція
Операція ‘Маттерхорн’ з повернення британських туристів додому

Уряд уже повідомив про оренду десятків чартерних літаків для початку ‘найбільшої репатріації в мирний час в історії’. Операцією під назвою ‘Маттерхорн’ займається Управління цивільної авіації Великої Британії (CAA). Її вартість становитиме приблизно 100 млн фунтів ($124 млн). Близько 16 тисяч відпочивальників мали повернутися до своїх домівок в день оголошення про банкрутство. Уряд сподівається доправити принаймні 14 тисяч з них додому чартерними рейсами.

Загалом CAA зафрахтувало 45 літаків, щоб доправити клієнтів додому з Центральної Америки і Туреччини. Лише у минулий  понеділок ці літаки здійснили рейси за 64 маршрутами. Частина пасажирів, що намагається дістатися додому, повідомляють про черги і збої в аеропортах, в той час як інші скаржаться, що їх залишили в невіданні.

Станом на 24 вересня до Великої Британії вже повернулися майже 15 тисяч туристів, але ще 135 тисяч людей чекатимуть на повернення додому протягом наступних 13 днів’, – йдеться в повідомленні CAA.

Так починалася історія успіху…

Компанія Thomas Cook була заснована в 1841 році та була першою туристичною компанією у світі. Вона названа на честь винахідника організованого туризму Томаса Кук (1808-1892). Він був протестантом –  переконаним баптистом і активним  членом Товариства Тверезості. У 18 років він став проповідником, багато їздив, поширюючи літературу, видав кілька брошур на теми баптизму і тверезості, і в 1828 році став баптистським священиком. У 1840 році Кук використовував щойно відкриту в його рідному Дербіширі залізницю для доставки членів створеного ним Товариства тверезості на з’їзд в містечко Лафборо. Кук дбайливо опікав делегатів і навіть підгодовував їх бутербродами на свої невеликі кошти.  Всі були дуже задоволені. І 5 липня 1841 Томас Кук здійснив перевезення залізницею близько 570 осіб з метою прогулянки. А в 1845 році – організував подорож до Ліверпуля з проведенням там екскурсії, а також почав видавати журнал з рекламою «безалкогольних подорожей». З 1847 року його туристське товариство уже продавало путівки для подорожей не тільки по Англії, а й за її межі. І якщо в XVII і XVIII століттях іноземні подорожі були доступні лише молодим дворянам та й то з метою освіти, то тепер подорожі для відпочинку і знайомства з іноземними культурами стали широко доступні.

Томас Кук
Томас Кук

Кук розробив туристські маршрути по багатьох європейських містах. У 1865 році він відкрив для співвітчизників Новий Світ, а натомість для американців — батьківщину їх предків. Діяльність здійснювалася через агентство «Томас Кук і син», — першої в світі контори, що спеціалізувалася на організації туристичних поїздок.

…а так закнічилася – старий борг виявився смертельним

Компанія Thomas Cook Group, про банкрутство якої нині йдеться, була утворена 2007 року, коли компанія Thomas Cook AG – спадкоємиця заснованої в 1841 році «Томас Кук і син» – купила за 5,5 млрд доларів компанію MyTravel Group (продавця пакетних турів). Але ця фірма виявилася збитковою. Thomas Cook намагалася списати борг, але марно.

У листопаді 2018 року бізнес-аналітики запропонували, що Thomas Cook Group повинна розділити бізнес, щоб відновити його фінансове здоров’я. У березні 2019 року Thomas Cook UK оголосив про закриття 21-го бюро подорожей та скорочення 300 співробітників, обґрунтовуючи це рішення тим, що 64% бронювання було здійснено в Інтернеті в 2018 році…

У квітні ц.р. компанія найняла спеціаліста з реструктуризації для роботи над балансом, щоб допомогти зменшити борг, і влітку заявила, що веде переговори з одним із акціонерів – китайською компанією Fosun International – щодо можливого продажу бізнесу свого туроператора. Фосун заплатив би 450 мільйонів фунтів стерлінгів за 75% турбізнесу фірми та 25% її авіакомпанії. Ще стільки ж обіцяли банки-кредитори. Фінансову підтримку з огляду на інтереси туристичної галузі своїй країн запропонувала група іспанських власників готелів, підтримана іспанськими міністрами та урядом Туреччини, але пропозиція передбачала участь і гарантії британського уряду – на 200 млн фунтів… А британський уряд відмовив…

Thomas Cook Group «не була готова до XXI століття»

Серед причин своїх фінансових проблем Thomas Cook називає політичні заворушення в країнах, куди люди вирушають відпочивати, зокрема, в Туреччині, або ж тривалу спекотну погоду минулого літа і те, що британські клієнти відкладали бронювання послуг через Brexit.

Натомість, експерт з подорожей Саймон Колдер заявив BBC, що Thomas Cook Group «не була готова до XXI століття», мова – про сучасні комунікаційні технології: «Тепер кожен може вважатися туристичним агентом. У всіх є доступ до місць на авіалініях, місцях в готелях, сервісів з оренди автомобілів в світі, і все можна спланувати», – зазначив він.

Thomas Cook Group «не була готова до XXI століття»
Thomas Cook Group «не була готова до XXI століття»

Останнім часом у Thomas Cook рентабельність скоротилася в 1,5 рази. Причини називалися різні – в тому числі і жорстка конкуренція з боку невеликих онлайн-турагентств і авіакомпаній-лоукостерів, і різке зростання самостійного туризму, нині характерного для Європи і США, і те, що туроператор був водночас власником готелів і літаків, тож брав на себе і їх бізнес-ризики, і те, що, керівництво туркомпанії витрачало завеликі кошти на премії та бонуси для топ-менеджменту. Що ж, можливо. Але основне – Інтернет-конкуренція!

Олександр Волинський, Київ

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin