Навіщо Борис Джонсон хоче, щоб йому висловили недовіру

Політичний безлад «імені  Brexit» не полишає Велику Британію і після рішення Верховного суду, яке дозволило відновити роботу парламенту

Нагадаємо, що у вівторок Верховний суд Великої Британії залишив без задоволення апеляцію уряду на рішення Вищого цивільного суду Шотландії, який 11 вересня визнав незаконними «примусові канікули» парламенту. Судді одноголосно постановили, що уряд не надав їм достатніх підстав, щоб пояснити цей крок. Ті пояснення, що урядові потрібен час, аби підготувати програмну промову королеви, викликали подив: зазвичай для цього достатньо кількох днів, прямо сказала одна із суддів.

Розлючений Джонсон дочасно повернувся з Нью-Йорка і вибачатися перед королевою не збирається…

Блокування парламенту на п’ять тижнів, як очевидно, було спрямовано на те, щоб не залишити депутатам часу для протидії сценарію ‘жорсткого’ Brexit (тобто виходу з ЄС без будь-якої угоди з Євросоюзом), який за планом прем’єр-міністра, має статися 31 жовтня.

“Розлюченому Борису Джонсону довелося перервати візит до Нью-Йорка і повертатися до Лондона, де лунають заклики подати у відставку через незаконне припинення роботи парламенту”, – йшлося у повідомленні Sky News. Зазначається, що перед тим, як вилетіти з Нью-Йорка, Джонсон зателефонував королеві Єлизаветі II, однак невідомо, чи приніс він їй вибачення: адже це він «підставив» 93-літню монархиню, запропонувавши підписати нині відмінений судом документ.

Утім, парламенту ще до відновлення роботи вдалося зробити ряд кроків із запобігання Brexit без угоди з Євросоюзом. Зокрема, 9 вересня королева Єлизавета II підписала закон, який позбавляє британський уряд права здійснити «жорсткий Brexit» без схвалення законодавців. Згідно з ним, уряд має постаратися досягти нової угоди з ЄС на засіданні Європейської Ради 18 жовтня. А якщо до кінця жовтня не вдасться домовитися з Брюсселем, то Джонсон має просити у Брюсселя відстрочку на три місяці – до 31 січня 2020 року.

Зі свого боку європейська сторона неодноразово наголошувала, що хоча і відкрита для розмови, але наполягає, що варіант угоди про вихід Великої Британії з ЄС вже погоджений з урядом країни та з лідерами 27 держав ЄС і є найкращим з усіх можливих. Він містить гарантії дотримання прав громадян та бізнесу як у ЄС, так і у Великій Британії, а також важливі положення щодо збереження активних торговельних, економічних та соціальних зв’язків між Ірландією та Північною Ірландією та уникнення встановлення жорсткого кордону між ними – питання, яке досі є найдражливішим з усіх.

Зі свого боку депутат британського парламенту, міністр у справах Північної Ірландії Стівен Паунд попередив, що мирна угода, відома в Північній Ірландії як “Good Friday deal” помре, якщо Brexit відбудеться без угоди. Між Республікою Ірландія та шістьма північноірландськими графствами наразі є 282 пункти пропуску, і у випадку Brexit без угоди їхній статус буде конфліктним. Ба більше, в Північній Ірландії поновилися заклики до референдуму про об’єднання Ірландії, якщо між ними з’явиться державний кордон.

…а тим часом у Лондоні

З трансляції, яка велася з зали засідання парламенту, було очевидно, що «розлючений» не тільки прем’єр-міністр Джонсон, а й усі його прибічники.

Генеральний прокурор Джеффрі Кокс виступив перед Палатою громад з гострою критикою на адресу британського парламенту. “Цей парламент – мертвий парламент. Він більше не повинен засідати. Не має морального права сидіти на цих зелених лавках…’, – цитує його The Guardian. За словами генпрокурора, парламент давно вже мав визначити умови, на яких країна вийде з ЄС, але оскільки « цей парламент тричі відмовився приймати акт про вихід», Кокс назвав його “ганебним” і двічі закликав погодитися підтримати дострокові загальні вибори.

Парламентські коментатори одразу відзначили, що консерватори обрали тактику наступу, тож ніяких вибачень від Джонсона не чекають: «Те, що ми, швидше за все, побачимо від прем’єр-міністра, – це жорсткіший варіант того, що ми побачили від генерального прокурора Джеффрі Кокса. Не схоже, що після рішення Верховного суду (про незаконну зупинку роботи парламенту. – Ред.) буде вибачення. Ми почуємо, що Борис Джонсон намагається виконувати (висловлену на референдумі. – Ред.) волю людей, намагаючись здійснити Brexit…».

Ймовірно, що уряд може подати законопроект про дострокові вибори в жовтні – ще до дня Brexit. Це могло статися вже вчора, щоб сьогодні провести голосування. Центральний офіс Консервативної партії навіть уже видав виборчу листівку: ‘Джеремі Корбін – людина, яка хоче затримати і заблокувати Brexit, і він не хоче дозволити людям приймати рішення’.

Але депутати від опозиції хочуть, щоб вибори пройшли не раніше, ніж питання виходу буде залагоджене з Брюсселем (далі пояснимо, з яких міркувань).

Велика парламентська битва: прелюдія

Впродовж дня чекали появи в парламенті і самого прем’єр-міністра. Він з’явився доволі пізно, коли по ЗМІ вже прокотилося «сьогодні вже ні… завтра з ранку». Але той не Борис Джонсон, хто уникає бійки. Поява найзатятішого бійця додала вогню дебатам, які й без того велися на повні голоси.

Дебати в британському парламенті
Дебати в британському парламенті

Депутати-торі вибухнули бурхливими оплесками – це те, що рідко зустрічається у Палаті громад – після нападу Джонсона на лідера опозиції, яке викликало гнів на лейбористських лавах. Мірою того, як тон ставав дедалі гострішим, депутати розкритикували прем’єр-міністра за вислови, до яких він і його прибічники вдаються: ‘хуліганство, приниження, капітуляція, зрадники’ – і тим самим підбурюють насильство. ‘Слід приборкати риторику. Загрози для депутатів зростають, і вони дуже реальні’, – написала у своєму твіті заступник спікера Ліндсі Хойлі.

На потік запитань і вимог про необхідність вибачитися перед королевою Джонсон відповів, що змістом розмов з Її Величністю він не повинен ділитися.

Після трьох годин таких дебатів Джонсон попрямував до виходу. Спікер Джон Беркоу спробував його зупинити: ‘Я думаю, що було б люб’язно залишатись за пунктом порядку денного, якщо він стосується питання, з яким ми щойно мали справу. Поверніться і сідайте». Але Джонсон проігнорував прохання і пішов.

Що легше змінити – прем’єра чи парламент?

Ось питання, яким у найближчі дні перейматимуться британські депутати. Хоча в обох цих випадках у виграші буде Борис Джонсон.

Про необхідність нових парламентських виборів він говорив із журналістами навіть у кулуарах Генеральної асамблеї ООН, повідомляє Deutsche Welle.

Натомість лідер лейбористів Джеремі Корбін категорично висловився проти проведення нових виборів доти, доки не вирішене питання з т.зв. «жорстким Brexit» (тобто без угоди). Він ще раз закликав Джонсона подати у відставку, наголосивши: ‘Я думаю, що він не відповідає посаді прем’єр-міністра’.

Джеремі Корбін
Джеремі Корбін

Раніше Джеремі Корбін неодноразово заявляв, що його партія розглядає можливість внесення постанови про вотум недовіри Борису Джонсону, проте жодного разу не сказав, коли саме це може відбутися.

За нині чинним законодавством, якщо прем’єр хоче розпустити парламент – йому потрібна підтримка двох третин депутатів (що в нинішньому парламенті не реально), але якщо вотум недовіри оголосять прем’єрові – достатньо половини голосів. Причому нові вибори оголошуються в обох випадках, а їх дату визначає особисто прем’єр-міністр. Консерватори, за опитуваннями, мають близько 10 відсотків переваги, тож вони поліпшать своє становище. Джонсону зараз саме вигідно, щоб парламент його «покарав і вигнав», він сам прагне цього «вотуму недовіри».

Натомість його опоненти розраховують, що після 31 жовтня, якщо Брекзит не відбудеться, виборці розчаруються у «залізному Борисі» – і його підтримка знизиться. Тому вони прагнуть уникнути швидких перевиборів і пройти спершу «питання дедлайну з Брекзитом».

Олександр Волинський, Київ

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin