Черговий виклик: стрімке зростання ціни на електроенергію знову ставить під загрозу роботу Вінницької транспортної компанії

Протягом минулого року ціни на закупівлю електроенергії для комунальних та приватних підприємств стрімко зростали. Це призвело до особливого фінансового навантаження на їхню діяльність і має суттєвий вплив на подальші перспективи розвитку.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), пояснює своєї рішення щодо систематичного зростання тарифів тим, що це сприятиме підвищенню рівня економіки в країні. Щоправда, прослідкувати в цій ідейній складовій відповідний причинно-наслідковий зв’язок досить важко.

У зв’язку з таким рішенням НКРЕКП, місцеві органи влади отримують черговий виклик, адже саме вони мають покрити різницю в тарифі, яка виникає через зростання вартості енергоносіїв, за кошти бюджету громади.

Наслідки тарифної політики НКРЕКП можна прослідкувати на прикладі КП “Вінницька транспортна компанія” (ВТК), яка наразі відчуває фінансове навантаження дужче за всіх, адже його функціонування напряму залежить від електроенергії. 

Якщо витрати ВТК на закупівлю електроенергії в липні становила 2,19 грн за 1 кВт електроенергії, то в грудні 2021 року електроенергія купувалась вже по тарифу 3,94 грн. Він збільшився на 1,75 грн за 1 кВт.  

Нова ціна здається незначною, але, враховуючи обсяги споживання транспортної компанії, загальні витрати на електроенергії зростають на мільйони. 

За липень ВТК спожила 2 065 038 кВт електроенергії і сплатила за неї 4,5 млн грн.

В грудні за 3 200 000 кВт підприємство перерахувало 12,6 млн грн. 

“Ми у складній ситуації, за минулий рік прожитковий мінімум змінився з 2 197 грн, на початку року, до 2 481 грн в грудні 2021 року. Мінімальна заробітна плата складала 6 000 та 6 500 грн на кінець року відповідно. Через економічні коливання вартість запчастин і матеріалів зросла в середньому на 20-40%. Так в кінці року значно зросла вартість природного газу, а з ним і вартість метану, який є основним видом палива для частини міських автобусів та спецтехніки КП «ВТК» (з 12,98 грн за 1 м3 в січні 2021 року до 56,68 грн за 1 м3 в грудні 2021 року)”, – каже директор ВТК Михайло Луценко.

Крім цього Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, збільшила тариф НЕК “Укренерго” на передачу електроенергії у 2022 році на 17,6% – до 345,64 грн/МВт-год.

Відповідне рішення ухвалено на засіданні НКРЕКП 1 грудня 2021 року.

Тариф на передачу електроенергії НЕК “Укренерго” (оператор системи передачі України) – єдиний для всієї держави.

Ситуація, що склалась в енергетичній сфері України, і тарифна політика ставлять під загрозу функціонування великих підприємств на території всієї держави. 

Ті, хто вистоїть, будуть вимушені підвищувати ціни на свої товари та послуги.

У випадку із Вінницькою транспортною компанією є два варіанти, які зможуть втримати підприємство на плаву: підняття тарифів, або дотація підприємства з міського бюджету. 

Наразі ВТК і міська рада працюють за другим варіантом, тож видатки на покриття збитків підприємства будуть тільки зростати. А це означає, що на проєкти з розвитку міста буде направлятись все менше коштів. 

“Минулого року на покриття різниці в тарифі і компенсації за проїзд тільки учнів та студентів з міського бюджету було спрямовано 3,5 млн грн. Наше завдання сьогодні зберегти громадський транспорт і втримати тариф. Але загалом ситуація в енергетичній галузі країни дуже напружена, і такий стан речей відчує кожен громадянин”, – каже директор департаменту енергетики, транспорту і зв’язку міської ради Михайло Варламов.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin