Сьогодні у Вінниці на майдані Незалежності презентували вуличну виставку «Коцюбинський_АRT»

Сьогодні у Вінниці просто неба, на майдані Незалежності поблизу фонтану «Мушля», відкрили вуличну виставку «Коцюбинський_АRT», присвячену 160-річчю з дня народження видатного вінничанина Михайла Коцюбинського. Над творчим проєктом працювала ціла команда, до якої увійшли фахівці Вінницького літературно-меморіального музею Михайла Коцюбинського, учні та викладачі Вінницької дитячої художньої школи. На шести стендах представили роботи у техніці колаж, доповнені цитатами відомого Сонцелюба, його рідних та знаних діячів.

Організатори зазначили, що виставковий проєкт «Коцюбинський_АRT» створено з метою репрезентації постаті Михайла Коцюбинського в публічних просторах, залучення нових аудиторій до знайомства з видатним письменником.

Директор депатаменту культури Вінницької міської ради Максим Філанчук під час відкриття експозиції зазначив, що виставка організована в рамках заходів Року Коцюбинського та Стратегії розвитку культури Вінницької міської територіальної громади, яка відбувається в рамках проєкту #EU4Culture, фінансується Європейським Союзом та реалізовується Goethe-Institut Ukraine.

«Відзначення 160-ї річниці від дня народження Михайла Коцюбинського – це не лише вшанування видатного письменника, який наблизив українську літературу до європейського рівня, а й утвердження нашої національної ідентичності в умовах сучасних викликів. У часи, коли Україна виборює свою незалежність, звернення до спадщини нашого Сонцелюба є важливим нагадуванням про силу слова та духу українського народу», – говорить Максим Філанчук.

Зокрема, під час презентації творчого проєкту «Коцюбинський_АRT» директорка музею Коцюбинського Лариса Кравченко розповідала відвідувачам цікаві історії, пов’язані з творчістю та життям нашого відомого земляка. А також наголосила, що його спадок має міжнародне визнання.

«Творчість Михайла Коцюбинського багатогранна. Він неабияк вплинув на розвиток української культури та літератури. Даним проєктом ми хочемо ближче познайомити та зацікавити вінничан та гостей міста з велитенським пластом історичної пам’яті про Михайла Коцюбинського. Відтак, за допомогою сучасних засобів художнього вираження, поєднавши наукові дослідження коцюбинськознавців з творчим мисленням і композиційним баченням створили шість стендів спільно з творчою молоддю Вінниці», – підкреслила музейниця.

А директорка Вінницької дитячої художної школи Наталія Стефанчук розповіла, що до проєкту долучились 10 викладачів закладу та 20 учнів, поєднавши їх у творчому процесі.

Виставка «Коцюбинський_АRT» експонуватиметься на різних локаціях Вінниці до жовтня 2024 року. А біля фонтану «Мушля» містяни можуть переглянути її до 31 травня.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin