Вінниця переймала досвід іноземних експертів у процесах управління відходами: експерти з Таллінна

Вінниця продовжує розвивати різногалузеву співпрацю з міжнародними партнерами. Минулого тижня на запрошення талліннської організації Green Urban Governance Competence Centre (Центр компетенції зеленого міського врядування) делегація з Вінниці побувала з робочим візитом в столиці Естонії. Навчальна поїздка відбулась в межах укладеної угоди про співпрацю між нашими містами. Представниці департаменту відновлення та розвитку Вінницької міської ради переймали досвід іноземних експертів у процесах управління відходами, а також дізналися про найкращі практики в частині впровадження цілей сталого розвитку у сфері економіки замкнутого циклу.

Директорка департаменту відновлення та розвитку ВМР Ольга Ремешевська розповіла, що наразі у Вінниці триває розробка Плану управління відходами у громаді до 2030 року, який має значення для подальшого розвитку та оптимізації роботи з відходами сфери виробництва та споживання. Тож обмін досвідом з країною, яка має репутацію однієї з екологічно найчистіших в Європі, стане в пригоді для нашої громади.

«Зараз наша громада прагне досягнути зеленого переходу та кліматичної нейтральності шляхом нульового забруднення навколишнього середовища. Саме тому ми працюємо над стратегічно важливим документом, який в майбутньому допоможе нам удосконалити систему управління відходами та обрати найоптимальніші шляхи поводження з ними. Під час навчального візиту естонські колеги ознайомили нас з методами та структурою управління різними типами відходів в країнах ЄС, Естонії та в місті Таллінн зокрема. Також йшлося про таку важливу складову в цій сфері, як законодавче регулювання, – зазначила Ольга Ремешевська. – Отримані знання та набутий досвід ми зможемо використати в наших подальших напрацюваннях під час підготовки Плану відповідно до європейських принципів роботи в цій галузі. Ми вже маємо попередню домовленість про проведення щомісячних онлайн-зустрічей з колегами з Таллінна, які будуть надавати тематичні консультації».

Ольга Ремешевська також додала, що історія співпраці Вінниці з організацією Green Urban Governance Competence Centre почалася влітку 2023 року – саме тоді фахівці департаменту відновлення та розвитку ВМР подали заявку на участь у проєкті Tallinn Green Governance Consultation, який передбачає надання безкоштовних експертних консультацій протягом календарного року (до 250 робочих днів) щодо міського зеленого врядування.

«Однією із запропонованих Вінницею тем стала саме розробка Плану управління відходами у нашій громаді. Вона була погоджена нашими естонськими колегами, тож сподіваємося, попереду на нас чекає плідна співпраця», – зауважила Ольга Ремешевська.

Власне, під час перебування в Таллінні, делегації з Вінниці, Кутаїсі (Грузія), Риги (Латвія) та міст Естонії ознайомили з планами розвитку циркулярної економіки, а також на практиці показали принципи поводження з різними типами відходів. Одним з основних є соціальна відповідальність виробника тієї чи іншої продукції, які практикують безвідходне виробництво або ж ресайклінг.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin