У Вінниці для дітей провели майстерклас з писанкарства

У світі, де технології є скрізь, іноді так приємно зануритися в традиційні мистецтва, які передаються з покоління в покоління. Одним із таких занять є писанкарство – старовинна українська традиція з глибокими коріннями та багатою символікою. Учні ліцею № 3 отримали можливість пізнати всю глибину створення цього великоднього символу на майстер-класі, який організували для них у Вінницькому літературно-меморіальному музеї М. М. Коцюбинського.

Зустрічали маленьких учасників заходу у виставковій залі музею. Тут їм розповіли про основні символи та кольори, які традиційно використовують українці при створенні писанок. А також про їхнє сакральне значення, історію виникнення, техніки розпису, матеріали та інструменти. Для більшості дітей це було перше знайомство з традиційним українським мистецтвом.

Воркшоп провела заступниця директора музею Марія Суржикова. За її словами, організація майстеркласу з писанкарства для дітей – це не лише можливість навчити їх мистецтву, а й відчути радість та захоплення від власноруч розписаних виробів.

«Писанка – втілення української культури та душі, передача символів та традицій від серця до серця, від покоління до покоління. А нині дуже важливо плекати та примножувати нашу культуру та передавати знання для наших маленьких українців та україночок. Діти полюбляють такі заходи, адже вони дізнаються щось нове, вперше беруть до рук писачок та згодом бачать свої творіння та пишаються ними», – говорить Марія Суржикова.

Серед тих, хто вперше взяв до рук писачок, був Максим. Хлопчик не приховував свої емоції від творчого процесу.

«Це така крута штука! Я вперше роблю писанки, і вони виходять супер!» – не натішиться він.

Вчителька з ліцею № 3 Ганна Троян поділилася своїми враженнями: «Бачити, як діти зі схвильованістю беруться за реманент, дбайливо виводять лінії та фарбують яйця різними кольорами, – це неймовірно. Вони так швидко вчаться і втілюють свої ідеї на писанках… Це не лише про мистецтво, а й про збереження нашої спадщини та культурного доробку», – підкреслила вона.

Організатори майстеркласу з писанкарства зазначають, що такі мистецькі події – надзвичайно важливі. Адже під роботи діти поринають у світ прадавніх традицій, пізнають їхню глибинну суть та в подальшому зберігатимуть та примножуватимуть.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin