Що не так із законом 5655 про реформу містобудування.?

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України планує провести серію експертних консультацій для обговорення розроблення підзаконних актів для ще не підписаного президентом закону №5655.

Про це інформує Дейліпосилаючись на Дзеркало тижня.

Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан зазначає, що таке обговорення стане перешкодою на шляху України в ЄС і може зупинити фінансування відновлення держави.

“Продовжується “протягування” сумнівного закону №5655, хоча в червні Європейський парламент ухвалив резолюцію із закликом до Зеленського не підписувати його. Євродепутати зазначали: “[Європарламент] застерігає від використання майбутніх зусиль із реконструкції для внесення таких змін до законодавства, щоб принести користь певним інтересам за рахунок рівних умов гри і прозорості”, – наголосив Слобожан у коментарі ZN.UA.

Він вважає, що підготовка підзаконних актів відбувається під тиском лобістів законопроєкту №5655.

“По-перше, під тиском лобістів №5655 підзаконні акти напрацьовують попри те, що президент України Володимир Зеленський досі не підписав скандального закону щодо містобудівної реформи. По-друге, під час підготовки законопроєкту №5655 стейкхолдерів демонстративно ігнорували, відмовляючись врахувати їхню позицію, а тепер запрошують для пропозицій у межах нечинного документа, який до того ж порушує п’ять статей Конституції України. Обговорення хочуть присвятити нововведенням, а не зауваженням для президента щодо накладення вето. І все це відбувається в робочий час, за кошти державного бюджету”, – зазначив виконавчий директор АМУ.

Олександр Слобожан також підкреслив, що до робочої групи, яку створив профільний комітет із підготовки містобудівного кодексу, від Мінінфраструктури увійшов лише один начальник відділу, а не міністр, профільний заступник або директор департаменту. Це демонструє позицію міністерства щодо реформи. “Перша серія” консультацій не привела до жодних рішень або позитивних змін і не було складено жодного протоколу, повідомив Слобожан.

Як пише ZN.UA, Мінінфраструктури називає метою заходу збирання пропозицій усіх стейкхолдерів для “напрацювання спільного бачення підзаконних актів у рамках реформи”. На зустріч запрошено представників територіальних громад, їхніх асоціацій, експертів та інших зацікавлених осіб.

Як зазначають, обговорення зосередять на “аналізі ключових нововведень реформи містобудування, які викликають найбільше занепокоєння у стейкхолдерів”. Ідеться про питання відповідальності за самовільне будівництво, права власників землі, роль громадськості й місцевого самоврядування в містобудуванні, інститут приватного контролю тощо.

Загалом у міністерстві мають намір розробити понад 50 підзаконних нормативно-правових актів у межах закону №5655, повідомляє видання.

КОНТЕКСТ

Верховна Рада підтримала проєкт закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності” в першому читанні 1 липня 2021 року. Автори документа запропонували зміни до шести кодексів і 21 закону. Вони розраховують, що ухвалення проєкту закону не лише дасть змогу знизити корупційні ризики й підвищити публічність і прозорість у цій галузі, а й чітко визначить права, обов’язки, відповідальність учасників будівництва.

1 грудня 2022 року парламент зняв законопроєкт із розгляду. На його доопрацюванні наполягали Асоціація міст України, мери міст, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), Міністерство культури та інформполітики, Національна спілка архітекторів України.

13 грудня Верховна Рада ухвалила законопроєкт загалом. За нього проголосувало 228 депутатів. Документ досі на підписі у президента.

Петиція з вимогою ветувати законопроєкт набрала необхідні 25 тис. голосів за кілька годин.

Асоціація міст України, яку очолює мер Києва Віталій Кличко, звернулася до президента України з проханням застосувати вето щодо цього законопроєкту. В АМУ наголосили, що законопроєкт порушує права власників земельних ділянок, стимулює самовільне будівництво, а також позбавляє громадськість і місцеве самоврядування можливості контролю і впливу на забудовників.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin