З Вінниці на фронт відправили унікальний “міні-град”

З Вінниці на фронт передали унікальну установку “міні-град”, створену на базі пікапу. Задля цієї справи об’єднались працівники КП “Вінницяоблтеплоенерго” та Міжрегіональний координаційний гуманітарний штаб. 

Зібрав установку для бійців вінницький волонтер з вадами зору Денис Романовський разом зі своєю командою. Для майстра це вже 32-га така установка. Чоловік каже – цей “міні-град” значно мобільніший за звичний. 

Це 32 машина з тих, що йдуть на “вихід”. Ще є кілька в роботі. Удосконалювалися перших 5-6 машин, ми отримували фідбеки від хлопців, що покращити, що змінити. І останні штук 25 йдуть такої модифікації, як зараз. Тактико-технічні характеристики такі ж, як і в БМ-21 “Град”. Тільки та велика “БМ-ка” працює по площі, в неї 40 направляючих. На цій встановлено 4 направляючі – для точкового удару, коли “вицілюють” якийсь об’єкт, який не треба накривати по площі. Це може бути склад, опорний пункт, командний центр якийсь. “Міні-град” може знищувати будівлі, бронетехніку, живу силу противника. Ось так працює: мобільно, швидко, розкластися, навестися, здійснити постріл і переміститися далі, щоб не засікли засоби контрбатарейної боротьби, – розповідає Денис. 

За словами фахівця, така установка здатна бити на відстань до 20 кілометрів. Робоча дистанція – плюс-мінус 17 км. Саме з такої відстані, каже волонтер, наші захисники полюбляють нищити ворога. Мобільність установки – її основна перевага. 

На такій машині можна підкотитися ближче до “нуля” і відпрацювати набагато далі за лінію фронту. Про підсилення наших бійців говорить попит – ми планували зробити 2-3 автомобілі для знайомих, з якими розробляли цю установку. Але постійно йдуть запити, багато хлопців хочуть отримати таку установку, – каже волонтер. 

Як розповів гендиректор “Вінницяоблтеплоенерго” та координатор МКГШ Андрій Ковальов, команда підприємства вперше передає таку бойову машину. Загалом, каже посадовець, на фронті наразі служать до 10% працівників підприємства. Щоб вшанувати двох загиблих співробітників, на установці встановили також табличку з їхніми іменами. Йдеться про Олександра Домбровського та Анатолія Балатюка.

Саша й Толік працювали на нашому підприємстві давно. Пішли на війну на самому початку повномасштабного вторгнення. Вони загинули в різний час. А в працівників підприємства виникла ідея якось допомогти військовим захищати країну в цілому і, безпосередньо, себе, – зазначив Андрій Ковальов. 

Загалом, з початку війни Міжрегіональний координаційний гуманітарний штаб всіляко допомагає військовим. Засновники Штабу – міський голова Вінниці Сергій Моргунов та голова обласної ради Вячеслав Соколовий. Очолити МКГШ погодився Володимир Гройсман.

Зараз країна стала великим гуманітарним штабом. Вся країна – це велика волонтерська родина, і ми разом з нашим МКГШ теж намагаємось по максимуму долучитися. Тому спільно і підприємство, і благодійний фонд, і волонтери – всі разом йдемо до Перемоги! – підсумовує посадовець. 

Відомо, що така установка підсилить бійців 14-ї окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого, що воюють на Сході. Як розповідає військовослужбовець Влад з позивним “Старшина”, в команді є спеціально навчені фахівці, які вміють працювати з таким “міні-градом”. 

Такі автівки дуже потрібні, адже там зібрана велика кількість ворожих військ. І таких установок там не досить багато. Бувало, наші хлопці виїжджали на такій автівці по кілька разів на день. Є певні об’єкти, які найбільше нас цікавлять: ворожі ангари, склади. Найбільше стараємось поцілити по них. Автівка набагато легша, ніж звичний “Град”. Вона може приїхати, швидко вистрелити, швидко розвернутись і поїхати. Поки ворог вирахує, звідки постріл, автівки там вже немає, – підсумовує “Старшина”.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin