Вже 11 березня: у Вінниці відновлюють збірні екскурсії до вінницьких катакомб

Цієї весни для вінничан і гостей Міста ідей знову стануть доступними збірні екскурсії до вінницьких катакомб. Перша з них, для дорослої аудиторії, відбудеться вже 11 березня.

За переказами підземні ходи колись сполучали колишні монастирі єзуїтів та домініканців, у приміщенні яких наразі розташовані обласні краєзнавчий та художній музеї, Спасо-Преображенський собор УПЦ, Державний архів Вінницької області та вінницький технічний ліцей. Цей комплекс споруд – перші муровані будівлі у місті, які ведуть свій літопис з 1611 року, коли за часів Речі Посполитої до міста прийшли єзуїти. Монахи-капуцини з”явилися у Вінниці пізніше, і вони заклали свій монастир дещо західніше від “Мурів” у 1746 році. Існує гіпотеза, що зрештою усі три храми середмістя Вінниці були поєднані між собою ходами у катакомбах.

Вінницькі підземелля костелу Пресвятої Діви Марії Ангельської, які частково відкриті для туристів, приховують багато таємниць. Тож усі, хто цікавиться історією, зможуть отримати нові знання про Вінницю, записавшись на екскурсію «І нехай Він вам буде свідком…» на 11 березня. Зареєструватись можна за посиланням: https://forms.gle/97XemxfRPeEemgew5

“Це дуже захоплююча екскурсія, під час якої ви зможете отримати відповіді на різні питання: яка глибина цих підземних ходів? Чи правда, що там є поховання? Чому історія підземель костелу Пресвятої Діви Марії Ангельської пов”язана з містикою? Звідки у Вінниці з”явився рецепт пивної юшки? – каже директорка Офісу туризму Вінниці Тетяна Маєвська. – Ви також почуєте цікаву легенду про привида ченця-капуцина, який, подейкують, інколи з”являється відвідувачам. А окремим щасливчикам вдалося навіть зробити фото, на яких можна його розгледіти”.

Цікавий історичний факт: у XVIII-XIX століттях місцеві мешканці приходили сюди не тільки славити Господа і молитись йому, але і в пошуку порятунку під час ворожих нападів на місто. Крім того, у монастирських підвалах зберігались вирощені ченцями плоди, мед і навіть пиво, з якого варилась легендарна пивна юшка. Нею капуцини годували немічних і бідних людей, особливо під час епідемій.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin