На що звернув увагу міський голова Вінниці на міжвідомчій нараді за участі Комітету з питань економічного розвитку ВРУ?

Сьогодні, 28 лютого, у Вінниці відбулася міжвідомча нарада за участі народних депутатів, урядовців, представників місцевого самоврядування, органів виконавчої влади та бізнесу. Обговорювали питання розвитку індустріальних парків та шляхи розв”язання проблем, які призупиняють їх масштабування на мапі України.

Фактично, індустріальні парки – це майданчики, завдяки яким Україна має можливість розвивати експортоорієнтовану промисловість з доданою вартістю. Своєю чергою це стане каталізатором підвищення рівня життя українців.

На думку Дмитра Киселевського, заступника голови Комітету з питань економічного розвитку Верховної Ради, вже зараз потрібно працювати на економічний розвиток, не чекаючи перемоги та повоєнного відновлення. Він розповів про законопроєкт, який має на меті спростити ведення бізнесу на базі таких промислових майданчиків.

“Індустріальні парки (ІП) в розумінні нинішнього українського законодавства – це ділянка землі промислового призначення розміром від 10 до 1000 га, на якій діє ряд податкових та митних пільг і держава, або громада (у разі наявності грошей) може фінансувати підведення інфраструктури та мереж до цієї території. Йдеться про скасування імпортного ПДВ, скасування імпортного мита і право не платити 10 років податок на прибуток за умови його реінвестування. Це ті податкові пільги, які вже набули чинності. Законом надане право для органів місцевого самоврядування скасовувати чи знижувати ставки за місцевим податком по землі та майну. Вінницька міська рада цим правом скористалася і я вважаю, що це дуже позитивно. Це свідчить про те, що громада вступила в конкуренцію за інвестора, йде на зустріч в тих повноваженнях, які є”, — сказав Дмитро Кисилевський.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов наголосив на тому, що потрібно докласти всіх зусиль для того, щоб ІП стали територією зростання та працювати над тим, щоб інвестиції заходили у нашу громаду.

“Ні для кого не секрет, що битви виграє армія, а війну – економіка. Саме тому підтримка вітчизняного виробника та місцевого бізнесу є пріоритетом розвитку економічного потенціалу. Одним з основних чинників є і створення індустріальних парків. Хочу подякувати депутатам, що ефективно працюють над законодавчими ініціативами щодо покращення інвестиційного клімату та роботи індустріальних парків. Фактично, завдання місцевих органів влади та регіональних виконавчих органів полягає в створенні належних умов для роботи бізнесу. Підприємці не повинні думати про те, як облаштувати інфраструктуру, — сказав Сергій Моргунов. — Паралельно, одним з наших основних завдань є повернення людей, які виїхали з України в силу тих чи інших обставин. Для цього потрібно адаптувати та створити якісні робочі місця. Але мова йде не про просто про будівництво заводів чи великих підприємств. Ми повинні створити відповідні екосистеми, де комфортно зможуть жити люди: якісні послуги, якісна освіта та підготовка кадрів, охорона здоров”я, відпочинок, культура та спорт. Просто створення робочих місць не вирішить в цілому проблематику створення відповідної екосистеми для українця в будь-якому куточку нашої держави. Тому саме в цьому контексті треба рухатися спільно, реалізовувати комплексні проєкти, щоб створити належні умови для життя всіх українців”.

Голова Вінницької ОВА зауважив, що держава в цілому та будь-який регіон зокрема не матимуть можливості розвиватися та залучати нові технології без інвестування.

“Вінницька область має потенціал стати центром промислового розвитку і місцем розташування багатьох стратегічних підприємств і реального сектору економіки. Це буде можливим завдяки спільній роботі органів місцевого самоврядування та державної влади. Вінниччина має високий рівень транзитивності своєї території, сприятливий інвестиційний клімат, близькість до транспортно-логістичної системи до країн ЄС”, — сказав він.

Вячеслав Соколовий, голова Вінницької обласної Ради, підкреслив, що для Вінницького регіону важливе створення належних умов для започаткування нових індустріальних парків, спираючись на практичний досвід вже діючих у Вінниці.

“На Вінниччині така робота триває, ще в 2021 році ми в області створили робочу групу, яка контролювала роботу територіальних громад зі створення ІП. Вже у 2022 році, під час війни, громади, які опрацьовували свої пропозиції, змогли дуже швидко запропонувати ті чи інші майданчики для релокованих підприємств і це дало подвійний ефект. Наші друзі з інших областей, підприємці, бізнес змогли дуже швидко відновити свою роботу. Наразі ми вже визначилися з територіями, де будуть створені індустріальні парки – Ямпіль, Козятин, Погребище, активно працюють Якушинці, Гнівань. Ця робота триває і для нас велике значення має практичний досвід роботи індустріальних парків, які діють безпосередньо у Вінниці”, — сказав він.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin