Вінниця продовжує розбудовувати інфраструктуру індустріальних парків

Вчора, 27 лютого, народні депутати Верховної Ради України побували в індустріальному парку, на базі якого працює підприємство ТОВ “ГрінКул”. Саме цей завод з виробництва холодильного обладнання першим “зайшов” на вінницький промисловий майданчик і з 2018 року успішно працює.

Директор з логістики ТОВ “ГрінКул” Микола Гедзь розповідає, що на базі підприємства виробляють промислове холодильне та морозильне обладнання, як от, наприклад, вітрини з температурою -18°C для охолодження продуктів і холодильні шафи-вітрини для зберігання напоїв. Вироби знані не лише в Україні, а й далеко за її межами — в 30 країнах Європи та Азії.

“Перш за все завдячуємо цим нашим робітникам, які й виготовляють устаткування. Зараз тут працевлаштовані 660 людей. Ми конкурентоспроможні, дуже прагнемо бути першими у своєму напрямку. Війна внесла свої корективи в роботу підприємства, але не відмінила наші зобов”язання перед нашими покупцями. Діє форс-мажорний стан, але ми зробили все можливе й неможливе, щоб виготовляти та відвантажувати вироби. Була ускладнена логістика, підвищилися ціни на перевезення, тож ми шукали нових постачальників та налагоджували комунікацію з новими партнерами. Зараз вже досягли стабільності”, — розповідає Микола Гедзь.

Він зауважив, що у 2018 році міська влада суттєво підтримала підприємство, підвівши до індустріального парку необхідні комунікації.

В свою чергу заступник голови Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський підкреслив, що з боку органів місцевого самоврядування — це вагомий внесок в роботу та розвиток промисловості.

“Так це і працює: громада створює інфраструктуру, держава забезпечує податкові пільги, підприємець починає працювати, платить податки в громаду та державний бюджет. Тобто громада і держава вклали, а потім отримали від цього робочі місця та податки. Саме за рахунок податків держава фінансує нашу армію. Тож чим більше в Україні буде підприємств, які офіційно працюють та сплачують податки, тим міцнішою буде наша економіка”, — каже Дмитро Кисилевський.

Депутат був автором законодавства “Про індустріальні парки”, зміни до якого прийняли вже під час повномасштабного вторгнення. За його словами, податкові пільги, передбачені для індустріальних парків вже допомагають підприємствам релокуватися з регіонів, де тривають бойові дії, у більш безпечні частини України.

“З одного боку вони отримують допомогу від держави в релокації, з іншого боку можуть переїхати в індустріальний парк, щоб скористатися пільгами — це імпортне мито, імпортне ПДВ та пільга податку на прибуток. Таким чином їм буде легше відновити свій бізнес. Цим же законодавством ми дали право громадам надавати пільги по місцевим податкам. Якщо громада зацікавлена зробити додаткову користь для бізнесу, то можна скасувати податок на землю чи на майно. Це дуже важливо і деякі громади вже це зробили. Це спонукатиме до конкуренції між громадами щодо кращих умов для інвесторів. Це спонукатиме економіку в громадах розвиватися швидше, не очікуючи на перемогу. Вінниця є гарним прикладом у цьому напрямку”, — додав він.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов наголосив, що розвиток економіки під час війни та після перемоги має неабияке значення на всіх рівнях — від окремої громади до всієї держави. Тому важливо підтримувати бізнес всіма можливими способами.

“За рахунок місцевого бюджету ми облаштували тут інфраструктуру – підвели газ, воду, каналізацію, працюємо над системою малих систем розподілу електроенергії для індустріальних парків на рівні законодавства, розпочали будівництво доріг. Це те, що повинні робити органи місцевого самоврядування, щоб інвестор міг легко розпочати своє виробництво на ділянці та підключитися до всіх необхідних комунікацій, — наголосив Сергій Моргунов. — Для нас важливо, щоб таких реальних прикладів було якнайбільше. Ми продовжуємо працювати з інвесторами. Продовжуємо розбудовувати інфраструктуру наших індустріальних парків, яких у Вінниці вже чотири. Вони повинні стати каталізаторами повоєнного розвитку громади і держави, дати нові робочі місця і стати основою для економічного відновлення”.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin