В Гавришівці запрацювала поліцейська станція

Мешканці сіл Стадниця, Гавришівка, а також Великі та Малі Крушлинці тепер мають не лише свого поліцейського офіцера, а й комфортне місце, в якому він може вести прийом.

Восьмого листопада в Гавришівці, яка входить до Стадницького округу Вінницької міської територіальної громади, офіційно відкрили нову поліцейську станцію. Місто підтримало безпекові заходи фінансово — з бюджету виділили майже мільйон гривень на придбання спецтранспорту для поліцейського та облаштування його робочого місця. Долучилися й благодійники.

“Сам проєкт “Поліцейський офіцер громади” направлений на те, щоб була більш тісна співпраця між місцевими мешканцями та правоохоронцями. Також важливо відійти від ще радянського розуміння “дільничного інспектора”. Для нас дуже важлива тісна співпраця з поліцією в плані безпеки міста та приєднаних територій. У рамках нашої програми щодо охорони громадського порядку і зменшення криміногенної ситуації, ми постійно знаходимося в контакті з поліцією міста Вінниці, з поліцією області, щоб приймати потрібні кроки для покращення безпеки нашої територіальної громади. Наприклад, такі поліцейські станції в старостинських округах: це вже друга у нашій громаді, минулого року відкрили аналогічну у Вінницьких Хуторах. Також, зі стратегічної точки зору, плануємо більш масштабні заходи, такі, наприклад, як встановлення відеоспостереження з використанням технологій штучного інтелекту по лінії нашого Ситуаційного центру”, – говорить вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Правопорядок в громаді забезпечує капітан поліції Олександр Бойко. Він понад 10 років працює в органах поліції. А перед тим, як стати поліцейським офіцером – пройшов спеціальні курси за американськими стандартами.

“На сьогодні я як поліцейський офіцер громади не залучаюся нікуди, окрім меж своєї територіальної громади. Облаштування поліцейської станції покращує роботу, адже я постійно буду на робочому місці. У мене є робочий кабінет, кімната відпочинку. Всіма умовами міська рада забезпечила для комфортної роботи і виконання своїх посадових обов’язків”, – говорить поліцейський офіцер громади Вінницького районного управління, капітан поліції Олександр Бойко.

Проєкт “Поліцейський офіцер громади” реалізується по всій території України. Вінниччина – перша за кількістю відкритих поліцейських станцій, Гавришівська – стала 79-ю, говорить начальник обласної військової адміністрації Сергій Борзов.

“Поліцейський офіцер громади” – це спільний проєкт влади та поліції. Завдання поліцейського офіцера громади – не розкриття злочинів, а профілактика і попередження. Ви бачите, які умови створені, аби його робота була ефективною. Якщо об’єднана Вінницька територіальна громада буде й далі вкладати кошти у приєднані населені пункти, які раніше були окремими сільськими радами, то процес розвитку цих новоприєднаних громад йтиме швидше”, – додає Сергій Борзов.

Проєкт “Поліцейський офіцер громади” на території Вінницької МТГ реалізується відповідно до Меморандуму про співпрацю та партнерство, який був підписаний між Головним управлінням поліції Національної поліції України у Вінницькій області та територіальною громадою 05.02.2021 року.

“Виходячи з функцій поліцейського офіцера громади, ми розуміємо, що жителі громади будуть почувати себе в безпеці, їм буде більш комфортніше, вони бачитимуть людину на джипі з помповою рушницею, у формі. Він проводитиме профілактичні бесіди в школах, з підобліковим елементом, щодо домашнього насильства, і створювати безпекове середовище в громаді”, – розповідає начальник ГУ НП у Вінницькій області Іван Іщенко.

“Коли є безпосереднє місце роботи, відповідні умови – це полегшує працю поліцейського офіцера громади. Зовсім на інший рівень вийде взаємодія громади з поліцейським офіцером, тому що люди тут отримають не тільки захист, але й на матимуть змогу звернутися на особистий прийом, отримати роз’яснення, сформулювати заяви і тому подібне”, – говорить голова Вінницької обласної ради Вячеслав Соколовий.

Проєкт направлений на впровадження нового формату роботи дільничних офіцерів поліції, головною метою якого є поліцейська діяльність, орієнтована на громаду, зокрема попередження правопорушень. Офіцери поліції будуть більш самостійними у своїй діяльності та зможуть виконувати основні завдання поліції у партнерстві з територіальною громадою.

Станція буде обслуговувати чотири населені пункти, в яких загалом проживає близько шести тисяч мешканців. Як зазначає староста Стадницького округу Владислав Яклюшин, поліцейська станція облаштована на базі адміністративної будівлі колишньої Гавришівської сільської ради.

“Не просто зробили реконструкцію, а ще й добудували близько 30 квадратних метрів, – розповідає староста. – Таким чином в розпорядженні поліцейського офіцера тепер є три окремі кімнати. А саме – кімната для прийому громадян, робочий кабінет, та кімната відпочинку, також є сучасний санвузол. Проведено централізоване водопостачання та збудовано систему водовідведення. Загальна площа станції вийшла майже 50 метрів квадратних. Коштом міського бюджету також закуплений новий службовий автомобіль для поліцейського”.

Поліцейська станція розташована у тій же будівлі, де працює ЦНАП. Мешканці можуть отримати різні адміністративні послуги, а, за потреби, звернутися й до поліцейського офіцера. Поруч зі станцією провели благоустрій території та облаштували стоянку для автомобілів.

“Я вважаю облаштування цієї станції – правильним рішенням. Ми почуваємося безпечніше із поліцейським. Думаю, що буде менше злочинності”, – говорить місцева жителька Лілія Юзвенко.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin