У Вінниці триває збір пропозицій щодо перейменування вулиць. Змінити назву мають 78 топонімів або 183 об’єкти ВМР

Нагадаємо, 21 червня Рада з питань історії, культурної спадщини та топоніміки, яка є дорадчо-консультативним органом при Вінницькому міському голові, запропонувала на розгляд жителів громади перелік об’єктів із варіантами зміни їхніх назв.(Детальніше тут – https://u.to/otYyHA). Під час його формування враховувалась думка не лише фахова чи експертна, а у першу чергу вінничан. Цей варіант не є остаточним, тож продовжується збір пропозицій. Вони можуть бути колективні та індивідуальні.

«Вінничани не хочуть бачити на покажчиках міських вулиць назви, що мають бодай якесь відношення до «руского міра» та сприяють поширенню цього концепту. Свідченням є велика кількість звернень, які надходять щодня до департаменту правової політики і якості ВМР та Ради з питань історії, культурної спадщини та топоніміки, – каже заступниця Вінницького міського голови Галина Якубович. – Дякуємо всім за активність та небайдужість. Вінниця завжди була і є в авангарді якісних змін. І сьогодні перейменування топонімів – це наш спільний фронт, наша разюча відповідь ворогу».

Станом на сьогодні до департаменту правової політики і якості міської ради вже надійшло близько півсотні звернень, пропозицій, петицій та заяв. Нерідко авторами таких повідомлень є цілі трудові колективи, громадські організації, квартальні комітети. Обговорення відбуваються жваво і подеколи збирають до трьох сотень учасників.

«Дуже багато людей телефонують та цікавляться, як їх вулиці будуть перейменовані або питають як оформити заявку на нову назву чи озвучують свій варіант, якщо запропонований їм не підходить. У цьому випадку наводять аргументи, – розповідає заступник директора департаменту правової політики та якості ВМР Владислав Телень.- Є вулиці, на які є декілька пропозицій щодо перейменування. Найбільш популярні вулиці – Пушкіна, Станіславського, площа Гагаріна».

Владислав Телень також повідомив, що пропозиції приймаються до 25 серпня. А вже з наступного дня по всім вулицям, які матимуть декілька варіантів назв, розпочнеться інтернет-голосування. Триватиме воно 10 днів – з 26 серпня по 4 вересня.

Далі перелік нових назв пройде остаточну експертну оцінку Ради з питань історії, культурної спадщини та топоніміки, після чого буде винесений на розгляд чергової сесії Вінницької міської ради.

Під час формування початкової версії проєкту перейменування вулиць експерти послуговувались, зокрема наступними принципами: локальності або вінницецентричності (відновлення історичних назв, увічнення місцевих та загальноукраїнських діячів, явищ, подій тощо), вшанування Героїв минулого та сучасності, відображення Соборності українських земель. Крім того, вперше у міській топоніміці можуть з’явитися назви, що засвідчують вдячність до країн та народів, які підтримують нас у боротьбі з російським агресором.

Для довідки:

Усі пропозиції та зауваження щодо перейменування вулиць приймаються у письмовій формі департаментом правової політики та якості Вінницької міської ради за адресою: м. Вінниця, вул. Соборна, 59, тел. 59-51-55, або за допомогою електронної пошти, e-mail: [email protected] до 25 серпня 2022 року.

У повідомленнях необхідно вказати прізвища, імена, по батькові та адреси учасників громадського обговорення. Консультації з питання, що винесено на громадське обговорення, можна отримати у департаменті правової політики та якості міської ради.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin