Як вінничанам, що безоплатно прихистили у себе переселенців, отримати допомогу на комуналку

Тікаючи від війни, понад 11 тисяч людей опинилися у Вінниці і вже офіційно зареєструвалися в місті як внутрішньо переміщені особи (ВПО). Наразі ключовим питанням для них є житло. Щоб підтримати громадян, які безкоштовно забезпечують переселенців дахом над головою, держава та міська влада запровадили низку ініціатив.

Так, вінничани, які поселили у себе переселенців на безоплатній основі, можуть оформити державну допомогу на покриття житлово-комунальних послуг у розмірі 450 грн на одну особу.

“Право на компенсацію надається фізичним особам — громадянам України віком від 18 років, які є власниками житлових приміщень приватного житлового фонду і безоплатно розміщували в цих приміщеннях внутрішньо переміщених осіб, для покриття понесених власниками жилих приміщень витрат, пов’язаних з таким розміщенням, – розповідає директорка департаменту соціальної політики Вінницької міської ради Валентина Войткова. – Вінничани, які поселили у себе переселенців на безоплатній основі, можуть оформити компенсацію на покриття житлово-комунальних послуг у розмірі близько 450 грн за кожну прийняту особу, незалежно від віку”.

Для її оформлення в першу чергу необхідно внести інформацію до веб-ресурсу “Прихисток” про наявне житло, доступне для розміщення ВПО. Власники безкоштовного житла для переселенців можуть самостійно завантажити дані про нього за посиланням https://prykhystok.gov.ua .

Покрокові поради для отримання компенсації на комунальні послуги, які передбачені законодавцем:

  1. Власник житла, який погодився безкоштовно розмістити у своєму помешканні внутрішньо переміщених осіб, вносить до веб-ресурсу “Прихисток” відомості про таке житло або відомості вносяться за допомогою працівників управлінь соціального захисту населення (після особистого звернення до управління).
  2. Після реєстрації на веб-ресурсі «Прихисток», необхідно подати заяву (не пізніше наступного дня з дня розміщення ВПО) до управління соціального захисту населення, за місцем розташування житла, та повідомити про кількість осіб, які безоплатно проживають у його житловому приміщенні. До заяви також додати копії документів ВПО, що посвідчують особу кожної із розміщених осіб.
  3. Для оформленням компенсації власник звертається, не пізніше 5-ти днів з дня закінчення звітного місяця та особисто подає заяву до управлінь соціального захисту населення – Прозорі офіси “Вишенька” або “Замостя” (відповідно до розподілу).

Валентина Войткова додає, що в день припинення розміщення ВПО або зміни їхньої кількості, власник житла зобов’язаний повідомити – шляхом подання заяви з інформацією про зміну переліку осіб, розміщених у житловому приміщенні.

Необхідні роз’яснення та консультації про порядок отримання компенсації люди можуть отримати за телефонами: · 097-101-45-18, 063-856-62-75, 50-86-69 – управління соціального захисту населення (Лівобережне), · 097-101-58-40, 063-856-62-72, 50-83-91 – управління соціального захисту населення (Правобережне).

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin