Вінниччина у переліку областей, що найбільше постраждають від зміни клімату

Світовий банк провів дослідження про вплив зміни клімату на ключові сектори економіки України. Проаналізували різні сценарії глобального підвищення температури до 2100 року за умови боротьби з викидами вуглецю або без проведення таких заходів.

Головні висновки звіту:

Найбільше від зміни клімату постраждають Черкаська, Херсонська, Кіровоградська, Полтавська та Вінницька області.

Найбільших втрат та зростання бідності та нерівності від зниження вартості сільськогосподарського виробництва зазнають у Харківській, Кіровоградській, Львівській, Луганській та Житомирській областях.

Зміниться режим річних опадів, підвищиться температура повітря влітку та посухи на півдні та сході України.

Щороку кількість опадів збільшуватиметься та ставатиме нерівномірною. Взимку їх кількість збільшиться, а влітку, навпаки, зменшиться;

Аномальна спека, грози, сильні опади, дощові та річкові повені, посухи, град, шквали, торнадо, сильні снігопади, дощі, що утворюють ожеледицю, налипання мокрого снігу – їх частота та інтенсивність зростатимуть.

Врожаї для всіх сільськогосподарських культур будуть істотно коливатися. Аналітики припускають зниження врожайності в Україні ячменю, кукурудзи та соняшника на 10-30% до рівня 2010 року у 2030-2050 рр.

Можливе зростання врожайності озимої пшениці на 20-40% до середини століття порівняно з базовим періодом 2010 року переважно у північній та північно-західній частині країни.

Тривалі посухи призведуть до погіршення здоров’я лісу, збільшення рівня загибелі дерев та лісових пожеж.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin