Агресивні сусіди ведуть українців до системи продуктових карток

Перспектива переходу частини населення на продуктові картки, як зазначається, викликана здорожчанням харчів внаслідок різкого стрибка вартості російського газу.

Рекордні ціни на енергоносії 2021 року перетворюються на рекордні ціни на харчі у 2022.

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Від кінця минулого року виробники – хліба, молока, м’яса, яєць – говорять про суттєве згортання виробництва, а то й зупинку підприємств.

Нинішні ціни на газ виявилися для них непосильними. А якщо закласти ці ціни у вартість продукції, вона стане непосильною для більшості покупців, усвідомлюють виробники.

Уряд каже, що розв’язав проблему, коли в останні дні старого року зобов’язав приватні компанії продавати частину газу виробникам “соціально важливих” харчів за регульованою ціною через біржу.

Проте видобувні компанії вже заявили, що урядове рішення не лише суперечить закону про ринок газу, але й може підірвати енергобезпеку країни, адже за таких умов видобуток неодмінно почне скорочуватися.

Устенко вважає, що в українських умовах зниження чи скасування ПДВ на харчі, навіть тимчасове, потягне додаткові витрати з державного бюджету на адміністрування податків та зашкодить конкуренції між виробниками та реалізаторами харчів.

“У наших умовах це додатковий ризик для економіки”, – вважає він.

А от більш прийнятним варіантом, каже економіст, могла б бути цільова фінансова підтримка – за аналогією із програмою “єПідтримка”, доступної тим, хто встановив на смартфоні урядовий додаток “Дія”.

Олег Устенко навіть не виключив запровадження чогось на кшталт “продуктових карток”, які діють у США для незаможних громадян.

“В Офісі президента позиція більше ніж чітка: передусім мають отримати підтримку найбільш вразливі та незахищені верстви населення. Як? Варіанти розглядатимуться. Це можуть бути і додаткові виплати для компенсації зростання цін, і запровадження food stamps у системі “Дія” – так званих “продуктових чеків”, як це практикується в США”, – заявив Олег Устенко, наголосивши, що “це антикризові заходи, які можуть упроваджуватися в разі необхідності”.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin