Мер Моргунов підписав угоду зі Швейцарію про нові трамваї

Швейцарія із Вінницею підписали Угоду про продовження проєкту «Цюріхські трамваї», у рамках якого місто отримає першу партію з 35 трамваїв «Tram2000». Передбачається, що вагони почнуть надходити у 2022 році. Загалом Швейцарія може передати Вінниці 70 трамваїв цієї серії. Рішення про передачу другої партії вагонів «Tram2000» буде прийматись після проведення оцінки ефективності реалізації 1-ї частини нової Угоди.

Сьогодні, 23 грудня, у Посольстві Швейцарії в Україні відбулась церемонія підписання Угоди між Урядом Швейцарської Конфедерації, Вінницькою міською радою та КП «ВТК» щодо надання технічної та фінансової допомоги, яка передбачає передачу партії трамваїв з Цюріха до Вінниці. Партнери домовились про продовження співпраці, яка була започаткована ще у 2006 році, та старт ІІ-ї фази проєкту.  

«Передача перших 116 цюріхських трамваїв зі Швейцарії сприяла проведенню революційної реформи громадського транспорту у місті Вінниця. Відтоді у щорічних опитуваннях, що стосуються задоволеності населення системою громадського транспорту в містах України, Вінниця посідає перше місце. Це є доказом раціонального та ефективного використання фінансових ресурсів вінницькою владою для розвитку міста на користь всім громадянам. На основі налагодженого партнерства Швейцарія продовжує співпрацювати з Вінницею та готова профінансувати передачу додаткових трамваїв і запасних частин з Цюріха до Вінниці, а також допомагати у розбудові інституційної спроможності Вінницької транспортної компанії. Швейцарія і надалі охоче підтримуватиме Вінницю на її шляху до сталого розвитку», – сказав Посол Швейцарії в Україні пан Клод Вільд на церемонії підписання проєктної угоди, організованій сьогодні в Посольстві Швейцарії у Києві.

Відповідно до Угоди Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань (SECO) безкоштовно передасть Вінниці першу партію з 35 вагонів «Tram2000», які належать Цюріхській муніципальній транспортній компанії (VBZ). Трамваї були виготовлені наприкінці 1980-х років у Швейцарії, проходили регулярний плановий капремонт відповідно до швейцарських стандартів і перебувають в хорошому робочому стані. 

Це більш сучасний транспорт, ніж Вінниця отримувала від Цюріха в попередні роки. Вагони оснащені електронною системою управління двигунами, економніші з погляду споживання електроенергії. Також за рахунок м’якої підвіски трамваї мають більш плавний хід, що робить проїзд для пасажирів більш комфортним і безпечним.    

Угодою передбачено надання запчастин, матеріалів, обладнання, консультаційних послуг та допомоги у розбудові інституційної спроможності, аналогічно тому, як це відбувалося під час першої фази співробітництва у 2006-2011 роках.

Загальний бюджет ІІ фази проекту складає 3,55 млн швейцарських франків. З яких внесок SECO – 3,2 млн,  компанії VBZ -50 тисяч. У свою чергу, Вінниця спрямує суму, еквівалентну 300 тис. швейцарських франків, на адаптацію трамваїв до українських стандартів, введення їх в експлуатацію та підготовку депо для обслуговування цих вагонів. 

«Надзвичайно радий тому, що ми маємо можливість сьогодні зустрітися і підписати відповідну Угоду зі швейцарськими партнерами  щодо співпраці і подальшому розвитку транспортної мережі міста. В нас є достатньо серйозні та амбітні плани щодо модернізації нашого колійного господарства, розширення самої мережі як електротранспорту, так і автобусного парку. До міста Вінниці в цьому році приєднались 7 сусідніх громад. І ці території ми маємо теж зв’язати нашою муніципальною транспортною мережею. І це не просто направити туди транспорт, але й облаштувати відповідну інфраструктуру. Тому ми маємо плани на наступні 10 років щодо розвитку системи пасажирських перевезень. Вінниця нині має найкращий громадський транспорт, і ми маємо покращувати якість і комфортність послуг для наших пасажирів», – зазначив міський голова Сергій Моргунов. 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin