У Вінниці звітували про виконання програми «Вінницька громада – дружня до дітей»

Сьогодні, 19 листопада, директорка департаменту освіти Оксана Яценко прозвітувала про виконання у 2020 році Програми «Вінницька громада – дружня до дітей». Серед іншого йшлось про роботу з розвитку інклюзивного простору, соціальний захист дітей, профілактику булінгу, переформатування заходів у режим онлайн у зв’язку з карантинними заходами. Також мова йшла про розвиток інфраструктури  та будівництво дитячих та спортивних майданчиків тощо.

У зв’язку з карантинними обмеженнями ряд заходів переформатовано у режим онлайн


«У 2020 році продовжено реалізацію успішних практик дитячої та молодіжної партисипації. Зокрема, проведено конкурс «Бюджет шкільних проєктів», конкурс учнівських екологічних ініціатив. У жовтні 2020 року Вінницька міська ОТГ здобула перемогу у Всеукраїнському конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування у 2020 році» за успішну реалізацію ініціативи  «Партисипація молоді для вирішення екологічних викликів», – каже Оксана Яценко.


Упродовж 2020 року для дітей та молоді у місті проведено низку творчих конкурсів, культурно-мистецьких заходів, інтелектуальних турнірів, спортивних змагань. У зв’язку з карантинними обмеженнями багато заходів переформатовано у режим онлайн.


Вихованці садочків та учні шкіл з ряду пільгових категорій отримують безкоштовне харчування 


Проводиться системна робота щодо створення необхідних умов для фізичного розвитку дітей та підлітків, збереження їхнього здоров’я, забезпечення якісного харчування. 
«З 1 вересня 2020 року збільшено вартість харчування для учнів 1-4 класів до 7,00 грн в день. Забезпечено безкоштовне харчування дітей та учнів пільгових категорій, у тому числі й харчування дітей, батьки яких є учасниками АТО/ООС. У закладах дошкільної освіти для 1003 малюків, в закладах загальної середньої освіти – для 2152 дітей», – розповіла Оксана Яценко.
З 1 жовтня 2020 року запроваджено безкоштовне харчування дітей у закладах дошкільної освіти та учнів у закладах загальної середньої освіти із числа внутрішньо переміщених осіб та дітей, які мають статус дитини, що постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів.


З бюджету міста виділено кошти на придбання засобів для дезінфекції та захисту в умовах карантину у закладах освіти


У зв’язку зі складною епідеміологічною ситуацією внаслідок пандемії COVID-19 з метою профілактики розповсюдження хвороби у закладах загальної середньої освіти запроваджено дистанційне та змішане навчання. У школах, позашкільних закладах, дитячо-юнацьких спортивних школах для дітей забезпечено необхідні умови для безпечного перебування та проведення уроків, занять гуртків та секцій. З бюджету Вінницької міської ОТГ для закладів освіти виділено кошти на придбання засобів для дезінфекції та захисту в умовах карантину.


У Вінниці проводиться профілактика насильства та булінгу у сім’ях та дитячому середовищі

На постійному контролі у структурних підрозділів міської ради перебуває питання безпеки та захисту прав дітей у громаді. Фахівці Вінницького міського центру соціальних служб проводять групові заходи, індивідуальні консультації для вагітних жінок для попередження відмов від новонародженої дитини. 
Проводиться робота по питаннях профілактики насильства та булінгу у сім’ях та в дитячому середовищі. У закладах загальної середньої освіти розроблено Плани заходів з протидії булінгу, функціонують Шкільні служби розв’язання конфліктів, продовжується впровадження технології «Медіація однолітків».


Один з пріоритетів Програми – забезпечення соціального захисту дітей


У Вінницькому міському центрі соціальних служб за звітній період 2020 року під соціальним супроводом перебуває 101 сім’я, в якій виховується 215 дітей. Рішенням Міжвідомчої ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми за перше півріччя 2020 року було знято із супроводу 16 сімей, з яких у 9 –ти родинах мінімізовано складні життєві обставини.
У березні-квітні 2020 року в умовах запровадження жорстких карантинних обмежень структурними підрозділами міської ради спільно з Вінницькою обласною організацією Товариства Червоного Хреста було організовано доставку 860 продуктових наборів та 300 наборів із гігієнічними засобами для сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах.


Продовжується робота з розвитку інклюзивного простору


Станом на жовтень 2020 року облаштовані пандусами 25 закладів загальної середньої освіти та один заклад позашкільної освіти. У 8-ми школах, Палаці дітей та юнацтва, а також у дитсадку №24 адаптовано спеціальні санвузли для дітей з особливими потребами, в гімназіях №6 та №24 такі санвузли розміщені на кожному поверсі. У 15 школах та 8 садках спеціально обладнані ресурсні кімнати, які використовуються для релаксації таких дітей. 


У місті створюють дитячі та спортивні майданчики


У 2020 році продовжено роботу зі створення комфортних умов для життя дітей у громаді. У 2020 році завершено будівництво дитячого та спортивного майданчиків на прибудинкових територіях по вул. Медова (мікрорайон П’ятничани) та дитячого майданчика по вул. Сергія Зулінського, 49а. У поточному році виконані роботи з реконструкції спортивного майданчика на площі Шкільній та волейбольного майданчика на території  Центрального міського стадіону. 
За звітний період встановлено додаткове ігрове обладнання на дитячих ігрових майданчиках у 5-ти закладах дошкільної освіти та Деснянському НВК. Також, у 2020 році завершено роботи з будівництва спортивного майданчика для ігрових видів спорту на території загальноосвітньої школи-гімназії №2; спортивних ядер у школах №20 та №33.

«У 2020 році завершується дія Програми «Вінницька громада – дружня до дітей» на період 2015-2020 років. З  2018 року Вінницька громада активно реалізує ініціативу Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) «Громада, дружня до дітей та молоді». Тож подальша робота щодо забезпечення умов для комфортного проживання дітей та молоді у громаді, врахування їх потреб та інтересів здійснюватиметься відповідно до Плану дій з реалізації ініціативи ЮНІСЕФ «Громада, дружня до дітей та молоді» у Вінницькій міській територіальній громаді на 2021-2023 роки. Маємо надію, що статус такої громади Вінницька ОТГ отримає в 2021 році», – каже Оксана Яценко.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin