У тюрмі на Вінниччині знущаються над в’язнями

Офіс омбудсмена перевірив, чи дотримуються в Стрижавській колонії №81 у Вінницькій області прав ув’язнених. Так в колонії в деяких камерах недостатньо свіжого повітря, освітлення. Інші ж не обладнані бачками з питною кип’яченою водою, тому в’язні п’ють воду з кранів.

Під час перевірки також виявили факти насильства щодо  у Вінницькій виправній колонії №1 і Літинської виправної колонії №123. Там спробували приховувати працівниками установ виконання покарань про насильство щодо ув’язнених. Одного в’язня доставили в Стрижавської багатопрофільної лікарні з колотою раною живота, другого – з розривом селезінки.

Про це повідомляє прес-служба Офісу Омбудсмана.

«Скарги від ув’язнених про тортури або неналежне поводження з боку працівників установи не надходили. Незважаючи на обмежене фінансування, в установі проведена масштабна робота по приведенню умов тримання ув’язнених у відповідності до вимог національного законодавства, зокрема проведено ремонт в приміщеннях харчоблоку, повністю відновлено одне з відділень соціально-психологічної служби, проводяться ремонтні роботи по облаштуванню приміщень ділянки слідчого і дисциплінарного ізоляторів, інших гуртожитків, де проживають засуджені », – йдеться в повідомленні.

У той же час, під час візиту спостерігачі від Офісу Омбудсмена виявили, що в установі не забезпечено право на приватність.

«У ділянці карантину, діагностики і розподілу, а також інших приміщеннях ліжка укладених розміщені впритул, в камерах штрафних приміщень, в яких містяться порушники встановленого порядку відбування покарання, недостатньо свіжого повітря, природного і штучного освітлення, ув’язнені не можуть самостійно відкрити кватирку для провітрювання приміщення . Більшість камер не обладнані бачками з питною кип’яченою водою, тому ув’язнені приймають воду з кранів. Їжа в окремих об’єктах установи доставляється в пластмасових ємкостях, які потребують заміни », – відзначили в Офісі Омбудсмана.

Крім того, виявлено факт неповідомлення правоохоронних органів про отримані тілесні ушкодження ув’язнених.

«Зазначене може свідчити про факти насильства щодо ув’язнених у Вінницькій УВП № 1 і Літинської ВК № 123 та спробу їх приховування працівниками установ виконання покарань», – відзначили в правозахисній інституції.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin