Де прогулятись туристам у Вінниці

Вінниця – вже давно не глуха провінція. Наше місто приваблює все більше і більше туристів щороку. Пропонуємо до вашої уваги ТОП-5 місць для прогулянки.

  • Військово-історичний музей повітряних сил Збройних Сил України

Музей знаходиться на території військової частини й про намір його відвідати екскурсанти повинні сповістити керівництво музею заздалегідь. Екскурсії безкоштовні. У Дні відкритих дверей вхід вільний.

Музей авіаційної техніки і засобів ППО просто неба у Вінниці. Відкритий у 2001 році, експозиція протиповітряних засобів – з 2005 року. Розташований на території штабу командування Повітряних Сил Збройних Сил України.
Експозиція Військово-історичного музею Повітряних Сил Збройних Сил України нараховує 41 експонат військової техніки, а у фонді налічується більше 2000 предметів. Авіаційна експозиція включає 18 літальних апаратів — 4 вертольоти: Мі-2, Мі-8Т, Мі-24, Ка-27ПЧ і 14 літаків тактичної авіації. Експозиція засобів зенітних ракетних і радіотехнічних військ ППО, відкрита у 2005 році, яка нараховує 12 одиниць техніки, у тому числі 9 зенітно-ракетних комплексів і 3 РЛС.

  • «Подільський зоопарк»

«Подільський зоопарк» у Вінниці – наймолодший в Україні. Він створений в 2005 році дякуючи зусиллям працівників «Віноблагроліс». Зараз зоологічний розплідник у Вінниці нараховує 45 видів звірів та 35 видів птахів (загалом біля 400 звірів та птахів). Зокрема, у зоопарку утримуються зубри, бізони, олені, муфлони, лами, ведмеді та інш.

  • Ставка Гітлера Вервольф
    Незважаючи на те, що зараз колишня ставка Гітлера Вервольф практично зруйнована – комплекс є одним з найзагадковіших споруд в центральному регіоні України. Сюди досі влаштовують експедиції. 

Знаходиться ця історична пам’ятка неподалік Вінниці, поблизу села пам Коло-Михайлівка.
“Вінницький Вервольф” фактично був зменшеною копією головної ставки Гітлера “Вольфшанце” у Східній Пруссії.



Ставка Гітлера тоді і зараз дуже відрізняються. Територія ставки у ті часи складалася з двох зон: основної і центральної. Центральна зона була огороджена дротяною сіткою висотою приблизно 2,5 м, а понад нею було натягнуто 2 ряди колючого дроту. Також тут було збудовано електростанцію, а на березі Південного Бугу було споруджено станцію водогону.
​По всій територіх через кожні 200 м встановлено стаціонарні спостережні пости, укріплення, кулеметні гнізда, позиції для польових гармат. 

  • Вінницькі мури

Історико-архітектурний комплекс Вінницькі мури складається з оборонних і храмових споруд XVII століття. включає:
 – єзуїтський монастир, костел, колегіум і конвікт (гуртожиток);
 – домініканський монастир і костел;
 – навколишні їх фортечні мури.
Для того, щоб уберегти споруди від нападів татар та інших загарбників, навколо них було вирішено звести спеціальні укріплення, які пізніше прозвали «мури».

  • Єврейський квартал – Єрусалимка
    Єрусалимка – старий єврейський квартал недалеко від сучасного центру міста!
    Напевно, кожному українському місту чи селу є чим похвалитися. У них збереглися культурні місця, які вражають своєю величчю, шиком і красою. 

Єрусалимка у Вінниці спочатку була невеличким кварталом для єврейської бідноти. Так, на кінець XIX століття більше половини населення Вінниці становили євреї. Всього ж в місті налічувалося близько 23 тисяч громадян. Але ще в XVIII столітті почав забудовуватися новий квартал, який отримав назву «Єрусалимка». Це був ремісничий передмістя Вінниці, в якому оселялися і працювали бідні євреї.
 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin