Мери українських міст виступили проти змін у Виборчому кодексі, які порушують права людини

Асоціація міст України виступає за скасування або значне зменшення розміру виборчої грошової застави на місцевих виборах.

“Грошова застава не має бути єдиним чи основним джерелом фінансування місцевих виборів. Таким джерелом має бути державний бюджет”,– йдеться у відкритому зверненні Асоціації міст України до Голови Верховної Ради України, голів фракцій політичних партій та депутатських груп Верховної Ради України.

610

Відслідковуючи тенденції в суспільстві члени АМУ звернули увагу активізації заяв лідерів політичних партій щодо необхідності внесення змін до виборчого законодавства України стосовно місцевих виборів. Зокрема, в публічному просторі обговорюються питання поширення пропорційної системи виборів практично на всі громади, встановлення загальнонаціонального рейтингу партій для розподілу мандатів у місцеві ради, обмеження права на самовисування на посаду сільського, селищного, міського голови.

У зверненні наголошується на неприпустимості закритого процесу обговорення змін до Виборчого кодексу України в частині місцевих виборів та необхідності залучення до обговорення усіх зацікавлених осіб, зокрема, Асоціації міст України. Водночас, акцентує увагу на можливості повного скасування або значному зменшенні розміру виборчої грошової застави для кандидатів у сільські, селищні, міські голови та депутатів місцевих рад. Грошова застава не має бути єдиним чи основним джерелом фінансування місцевих виборів. Таким джерелом має бути державний бюджет.

Зрештою, Асоціація міст України висловлює сподівання, що народні депутати не будуть запроваджувати додаткових виборчих бар’єрів на місцевих виборах 2020 року як для політичних партій, так і для самовисуванців.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin