Чому глава МОЗ затягував на 5 тижнів закупівлю медобладнання під час пандемії?

Захисні окуляри і водонепроникні костюми, маски і рукавички, а ще тести на коронавірус – десятки найменувань і тисячі виробів.

Все це могло бути в українських лікарнях вже зараз. Бо ще 19 лютого уряд видав постанову, у якій доручив МОЗ закупити ці медичні товари на суму 67 млн грн.

Проте лише кілька днів тому, 26 березня, МОЗ врешті підписало угоду з міжнародною організацією Crown Agents Україна і дало старт цим закупівлям.

Коли до України йде коронавірус, затягування на п’ять тижнів з медзакупівлями за бюджетні гроші виглядає досить дивно.

Особливо на фоні інформації про те, що Рада планує урізати витрати на освіту і культуру, щоб перенаправити бюджет на фінансування боротьби з пандемією.Частково таку затримки можна списати на те, що в цей час змінився уряд. Лише 4 березня МОЗ отримало нового керівника – Іллю Ємця.

“Договір на закупівлю медзасобів три тижні валяється на столі у міністра, який не поспішав підписувати угоду, бо не хотів, щоб препарати купувала міжнародна організація, а “не його смотрящій”, – звинувачувала міністра “у спробі дерибану” бюджетних коштів депутатка від фракції “Голос” Олександра Устінова у своєму блозі.

Депутатка порівнює потребу у захисті лікарів з бронежилетами, які колись з великими проблемами закуповували для армії.

“Для медика костюм сьогодні – це як бронежилет для військового на фронті. І вони не просто браковані. Їх немає”, – обурюється депутатка.

У громадській організації “Пацієнти України” постійно відстежують закупівлі ліків і дивуються такому затягуванню рішень у ситуації з коронавірусом.

“Державні закупівлі – це звісно процес не швидкий. Але п’ять тижнів – це занадто довго особливо у час епідемій. Доля цих закупівель залежала лише від волі міністра”, – говорить Інна Іваненко, директорка “Пацієнти України”.

Вона звертає увагу на те, що Crown Agents почали переговори з постачальниками ще в лютому і були готові оперативно закупити та привезти до України медичні вироби. Проте у МОЗ угоду на закупівлі підписали лише 26 березня.

Ускладнює ситуацію і те, що, навіть після підписання угоди про закупівлі, невідомо, коли Україна отримає захист для лікарів чи апарати штучної вентиляції легень.

“Попит на ці товари зараз у світі божевільний. Це буде залежати від того, що ми знайдемо на ринку”, – каже голова представництва Crown Agents в Україні Тетяна Коротченко.

В агенції не можуть назвати точні дати, коли медвироби привезуть в Україну.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin