Вінницька “Нива” VS “Шахтар” та таємничий готель “Південний Буг”: історія одного скандального матчу

Отруєння “Шахтаря” у Вінниці. Що було насправді?

Поки життя міста знаходиться на своєрідній паузі, а вінницька “Нива” тимчасово припинила свої виступи в чемпіонаті України. Варто пригадати найкращі часи коли місцевий футбольний клуб став легендарним.  

Мало хто знає, але в середині 90-х у Вінниці відбувся один з найскандальніших футбольних матчів в історії України. Тоді це був найперший випадок, коли нефутбольні обставини вплинули на проведення матчу. Безумовно, ця історія таїть в собі чимало загадок і версій, як історія успіху вінницького кафе “Пиріжкова”, що знаходиться по вулиці Соборній або ж перевал Дятлова – і колись про неї зроблять фільм.

У далекому 1996 році, у півфіналі кубку України грали донецький “Шахтар” проти вінницької “Ниви”. На переможця цієї пари у фіналі вже чекало київське “Динамо”. Але доннечани так і не змогли переграти клуб з берегів річки Південний Буг, хоч і вінницький футбольний клуб був абсолютно “прохідим” суперником. У підсумку гри, «Нива» посіла гідне місце «Шахтаря» у фіналі, а головною причиною стало харчове отруєння напередодні матчу. Так звучала офіційна версія напередодні поєдинку. 

Відновимо хронологію подій того часу. 25 квітня 1996 року «Шахтар» приїжджає з Донецька до Вінниці, і команда заселяється в легендарний  готель «Південний Буг».

За 25 років там, напевно, нічого не змінилося.

Команда “Шахтар” відразу пішла вечеряти у готелі, після якої ніяких скарг зафіксовано не було. Проте вже після сніданку деякі гравці відчули нездужання. Скарги надійшли від шести гравців донецького гранда – їх забрала «Швидка допомога».

З наближенням до початку матчу, в одному з приміщень вінницького стадіону під охороною «Беркута» відбулася нарада, на якому «Ниву» представляв тоді ще президент “Ниви” Сергій Татусяк (зараз славнозвісний регіонал у відставці), а «Шахтар» Равіль Сафіуллін. Крім президентів клубів, в нараді брали участь арбітри, представники Федерацію футболу, була також інформація, що з Донецька прилітав їх губернатор. Приєднався до наради і мер Вінниці Дмитро Дворкіс.

Матч не почався в призначений час, тому мер міста Вінниця повідомив, що гра переноситься на наступний день. Унікальний випадок, який також увійде в історію, коли рішення про проведення гри чемпіонату України приймав саме мер міста. 

Істину що ж саме тоді трапилось досі встановити не вдалось, таємниця так і залишилась у стінах готелю “Південний Буг”.

Хоч до кінця дня медики і експерти встановили, що насправді ніякого отруєння не було, навіть його симптомів не зафіксували, тому гравців відправили в готель. А на наступний день троє з «списку отруїлися» вийшли на футбольне поле.

Хоч є кілька версій даних подій:

Версія 1. «Шахтар» свідомо отруїли, щоб нейтралізувати сильного суперника;

Версія 2. «Шахтар» не хотів витрачати сили на матч і хотів гарантовано вийти далі;

Версія 3. «Шахтар» побоювався принизливого вильоту від слабкого суперника;

Версія 4. Гравцям стало погано після насиченої вечірньої програми в ресторані;

Версія 5. «Шахтар» їхав за договірною перемогою, але щось пішло не так.

27.04.96.

Вінниця. Центральний міський стадіон. 20000 глядачів.

Сам футбольний поєдинок завершився 3-0 в серії пенальті на користь вінницької команди.

Через півроку «Нива» дебютувала в Кубку Кубків, а також створила ще одну сенсацію, перегравши в 1/8 фіналу Кубка України київське «Динамо», також по пенальті 4: 3 після нульової нічиєї.

1996 рік – зоряний час вінницького клубу

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin