Піцерія та медовий бізнес: Як вінницькі ветерани АТО розпочали власну справу?

Вінниччина замає одне з провідних місць в Україні за кількістю демобілізованих ветеранів, які зараз успішно займаються бізнесом. За минулий рік служба зайнятості у Вінницькій області працевлаштувала 474 колишніх військових, а 21 ветеран отримав допомогу від держави на відкриття власної справи. Це історії успіху людей, які після війни змогли знайти себе у бізнесі

“Хочу, щоб люди пам’ятали, завдяки кому вони можуть спокійно відпочивати, їсти піцу і пити каву” – ветеран Олексій Каратєєв про власну піцерія “ArmAtoPizza”

Після війни Олексій Каратєєв відкрив власну піцерію в центрі Козятина. Спершу працював разом із братом та дружиною, а коли клієнтів побільшало, почав працевлаштовувати безробітних за направленням з центру зайнятості. Сьогодні персонал піцерії налічує вже 14 працівників, а затишна зала закладу заповнена поціновувачами італійської страви. Заклад пропонує 13 видів піци, поласувати якою можна безпосередньо на місці або ж замовити доставку в офіс чи додому. Олексій каже, що бізнес за принципом сам собі господар став для нього найефективнішим способом адаптації і реалізації власних можливостей.

“У перший місяць, коли я повернувся з війни додому, відчував себе як у не своїй тарілці, все було не так і не те. Вже зараз розумію, що було б добре, якби в державі була спеціальна програма з реабілітації бійців чи спеціальні центри. Щоб тримати себе в руках, намагався бути серед людей, поруч з дружиною. Так виникла ідея відкрити піцерію — з людьми і для людей, — розповідає ветеран. — З початку взяли з дружиною в оренду невелике приміщення біля музичної школи. В нас економічна освіта, а тому довелося опановувати навички піцейола. Самі навчилися готувати основу для піци, шукали рецепти різних начинок, додавали щось своє. Коли справа стала успішною, вирішили перейти в більш зручне і краще приміщення. Добре, що з дружиною приберегли кошти, подаровані нам на весілля. За них закупили нове сучасне обладнання. Сьогодні уже в нас працює 14 людей, проблем із персоналом немає”.

Олексій пішов на війну добровольцем, улітку 2014-го, одразу після закінчення Тернопільського національного університету. Потрапив у батальйон оперативного призначення, який виконував бойові завдання на Луганщині, зокрема в Попасній та Кримському. Зараз про війну він розповідає не багато і не охоче, бо його батальйон зазнав багато втрат, не менше постраждало від обстрілів і мирне населення. Вже тоді Олексій зрозумів, що після повернення мусить подбати про людей, а не жити лише для себе та своєї родини. Ще будучи на фронті, балотувався до міської ради і люди його підтримали. А коли пішов на «дємбель» у 2016 році, то вирішив, що відкриє заклад з військовим антуражем, щоб люди не забували про російсько-українську війну.

“Хочу, щоб люди пам’ятали, завдяки кому вони можуть спокійно відпочивати, їсти піцу і пити каву. Це ті хлопці, які сьогодні на передовій, — зазначає Олексій і показує світлини побратимів, розміщені на стінах, демонструє прапори батальйонів, зброю, мапу України. — Що стосується оформлення піцерії, то всі ці речі з історією, подаровані іншими військовослужбовцями. Це й прапор батальйону, і бойові нагороди, і шеврони, і фотографії. Особливо цінні — бойові каски, серед них, до речі, є й моя, яка прикривала голову в «гарячі» моменти”.

ДІДОВІ БДЖОЛИ ДОПОМОГЛИ СТВОРИТИ «МЕДОБАР»

У Сергія Бондаренка, якого у Вінниці всі знають як «Борода», історія зовсім інша. Він з числа контрактників. Підписав його ще задовго до військових дій на сході, у 2008 році. А коли розпочалася війна підписав ще три піврічні — і відслужив з 2014 до 2019 року. Ідея започаткувати власну і корисну справу спала на думку під час чергової поїздки на фронт. У дорозі Сергію раптом запахло медом, який улітку качав його дід на своїй пасіці. Вирішив: якщо повернеться живим і здоровим, то відновить дідове ремесло — для своїх і людських дітей. Так народився його бізнес «Медобар. Мед щасливих бджіл». Сьогодні Сергій качає мед, створює різні смаколики, а його дружина Марія рекламує товар, веде сторінки в соціальних мережах Facebook та Instagram, а також займається збутом.

СЕРГІЙ БОНДАРЕНКО З ДРУЖИНОЮ СЬОГОДНІ ВИРОБЛЯЮТЬ 12 ВИДІВ МЕДОВИХ ЛАСОЩІВ

“Щаслива з того, що чоловік знайшов справу, яка приносить йому задоволення, користь людям і дає можливість заробляти на хліб нашим дітям, — розповідає Марія Бондаренко. — Для відродження пасіки ми придбали все необхідне. Знайшли постачальника натуральних та якісних горіхів і сухофруктів. Мед використовуємо соняшниковий та з різнотрав’я. Спочатку приготоване дегустували самі та давали діткам, а тоді пригостили і друзів. Вони, власне, стали нашими першими замовниками, і так розпочався бізнес”.

“Вдячний діду, що свого часу навчив любити бджоли, доглядати за ними і піклуватися, — долучається до розмови Сергій. — Свого часу в нього була велика пасіка, ми розпочали з чотирьох вуликів, які купили на двох із товаришем, просто для себе. Тобто перша наша інвестиція в сімейний бізнес склала півтори тисячі гривень за один вулик, ще тисячу віддали за бджолопакет, що складався з чотирьох рамок із бджолами, маткою, личинками і медом. Придбали костюм і інший дрібний інвентар. Сьогодні маємо вже 25 вуликів, 7 бджолосімей, 10 пилкозбирачів, 10 сіток для збору прополісу. Це клопіткий процес, але бджоли відчувають любов. Вона в нас взаємна”.

Збільшилася кількість вуликів, а відтак і обсяг меду, що дало можливість розширити асортимент. Зараз Бондаренки виробляють 12 видів медових ласощів. Найбільш популярні — це «Медові горішки», «Вітамінний заряд». Також добре купують продукт «Добрий ранок» — це суміш сухофруктів із медом. Продукти роблять конкретно під замовлення або до свят. Солодощі традиційно прикрашають наліпками з оригінальними написами. До Дня закоханих , наприклад, чіпляли сердечка з текстівками на кшталт «Ти моя родзинка медова», чи «Ти мій смачний горішок».

Плани в Бондаренків грандіозні, подружжя прагне розширяти пасіку та самостійно вирощувати решту інгредієнтів, зокрема ліщину, фундук, виноград та абрикоси, щоб збільшувати асортимент продуктів. А головна мрія — відкрити постійний магазин у Вінниці.

За матеріалами газети “День”

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin