Загублена знахідка: У садибі Коцюбинського віднайшли сторічну меморіальну дошку

6 лютого, у Вінницькому музеї М.М. Коцюбинського презентували пам’ятну таблицю, яка знаходилася на фасаді будинку письменика з дня заснування установи – 8 листопада 1927 року.

Про це повідомляє Центр історії Вінниці

Раніше вважалося, що дошка була втрачена, а її місце зайняла інша таблиця. Виявилося, що дошку просто перевернули змінивши напис на ній: “ТУТ 5 [17] ВЕРЕСНЯ 1864 РОКУ НАРОДИВСЯ Й ЖИВ [З ПЕРЕРВАМИ] ДО 1897 РОКУ УКРАЇНСЬКИЙ ПИСЬМЕННИК МИХАЙЛО КОЦЮБИНСЬКИЙ” сховали, а на іншій стороні шматка мармуру вибили лаконічне та спрощене “ТУТ НАРОДИВСЯ І ЖИВ МИХАЙЛО КОЦЮБИНСЬКИЙ”

У рамках першого етапу реставрації садиби Коцюбинського 5 лютого 2020 року працівниками Центру історії Вінниці спільно з колективом музею та автором гіпотези (нині головним архітектором міста) був здійснений демонтаж таблиці, який розставив усе на свої місця.

Дослідники припускають, що таке “маскування” було пов’язане із згортанням політики українізації в УСРР та почато сталінських репресій.

“Слід віддати належне тогочасним музейним працівникам: вони винахідливо зберегли артефакт для нащадків. Адже матеріальні пам’ятки, які нагадували про добу Українського культурного ренесансу 1920-х років, ретельно приховувались у спецфондах або знищувались радянською владою”, – йдеться у дописі

Як повідомляють цей експонат займе місце у оновленій експозиції музею Коцюбинського.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin