Пашковський і команда дурить усіх Вінничан, 90% коментарів від ботів!

Протягом останніх 5-ти років інструментарій політтехнологів поповнився новою потужною зброєю, яка зараз фактично стала стандартом ведення інформаційної війни в соціальних мережах. Президентські вибори в США, референдум щодо Брекзиту в Британії та агресія Росії проти України — це ті приклади, де технологія довела свою ефективність у нав’язуванні та маніпуляції думкою суспільства у соціальних мережах.

І ми говоримо про тих, хто видає себе за реальних людей у соціальних мережах — ботів. Це тільки питання часу, коли ця технологія проникне у політичне середовище Вінниці.

І ось вже у жовтні 2019 року, у фейсбуці, раптово з’являється спільнота із розслідуваннями корупції у міській владі — “Вінниця корупційна” Кожна їхня публікація має від 200 до 500 коментарів, більше тисячі вподобань та сотні поширень. Такий суспільний резонанс без вливання великої кількості грошей для Вінниці — неможливий. І першим сигналом стали величезні витрати на рекламу цих публікацій, загальна сума яких протягом 5 місяців склала —майже 4 тисячі доларів. Вражаюча сума для проєкту “журналістських розслідувань”.

Ми проаналізували користувачів, які залишили коментарі під січневими публікаціями “Вінниці корупційної”. І виявили, що велика кількість  акаунтів мають притаманну для ботів поведінку: невелику кількість фото та друзів у фейсбуці, відсутність взаємодії із дописами на своїй сторінці та водночас високу соціальну активність під публікаціями у “Вінниці корупційній”. Також майже кожен бот має крадені фото з профілів росіян у соцмережах. Ці ж користувачі з’являються у коментарях під дописами публічної сторінки нардепа зі “Слуги народу” Максима Пашковського, особистим профілями бізнесмена Володимира Продивуса та забудовниці Вікторії Галіцької.

На всіх цих сторінках працює одна і та ж ботоферма, яка під потрібною публікацією політиків створює ілюзію популярності та публічного резонансу. Давайте детальніше розглянемо як команда Пашковського використовує ботів для маніпуляції думкою вінничан!

Кремлівські боти на озброєнні

Протягом січня було зафіксовано понад 250 “фейкових акаунтів”, які активно робили публікації на сторінках Пашковського, Галіцької, Продивуса та “Вінниці корупційної”  резонансними. Причому коментарі ботів можна розділити на два типи: спрямовані у негативному контексті щодо міської влади та позитивно-хвалебні відгуки у бік вище названих політичних діячів.

Найбільшу підозру викликали такі “соціально активні” вінничани, у яких на фото виднілися вежі кремля. 

Звісно, ми можемо допускати, що це той тип вінничан, для яких війна з Росією нічого не значить. Проте звичайний пошук цього фото у гуглі доводить зворотне: така собі студентка медичного університету “Даша Горько” насправді є жителькою Москви під ім’ям “Виктория Ковалева”. 

Причому ця “дівчина” не може просто обійти увагою публікації у “Вінниці корупційній, Пашковського та Вікторії Галіцької. 

Не виключено, що ці боти, окрім роботи на народного депутата, можуть повноцінно працювати на московські агенції в інформаційній війні проти України. Адже саме з Росії пішла ця технологія і активно працює в міжнародному полі,  щоб дестабілізувати ситуацію в різних частинах світу.

Які види ботів існують?

Боти-одноденки — це незграбно створені користувачі, на сторінці яких часто відсутні фото та друзі. Фактично, це пусті профілі в соцмережах.

Шаблонні користувачі  — це більшість із армій ботів Пашковського. Їх можна також розділити на два підвиди —  профілі з фотографіями реальних людей та стокових фото з інтернету. Вони можуть мати достатню велику кількість друзів та навіть коментарі від інших користувачів. Однак кожен із цих профілів створений за певним шаблоном.  Якщо проаналізувати користувачів, то можна прослідкувати певну закономірність побудови контенту на їхніх сторінках. Візьмемо як приклад перших 5-ти коментаторів із “Вінниці корупційної”, які коментували під дописом за 23 січня.

Усі ці 5 користувачів мають доволі унікальні для Вінницької області імена та прізвища. До того ж перші оновлення користувачів датуються 27 лютим 2019 року.

Також розглянемо допис вже зі сторінки Володимира Продивуса за 17 січня. Там можна побачити знайомих нам ботів під прізвищами “Пыхтина” та “Мутовина”. 

І в усіх цих користувачів перші дописи починаються теж із 27 лютого 2019 року. На їхніх сторінках мінімальна кількість контенту, яка інколи розбавляється поодинокими коментарями від інших користувачів англійською мовою. 

У 23-х користувачів, які коментували сторінки  “ Вінниці корупційної”, Продивуса, Пашковського та Галіцької, перші дописи починаються з 27 лютого 2019 року.  У 8 користувачів початок — з 13 травня 2019 року, а в 10-ти — з 4 січня 2020.

Найвищий та найпродвинутіший вид бота — це так званий імітатор людської поведінки у соцмережах. Він активно ділиться різним контентом у себе на сторінці, взаємодіє з ним. Його поведінка у принципі нічим не відрізняється від людської.

Хто найактивніше коментує сторінки?

Під час аналізу публікацій можна однозначно виділити як мінімум 10-тку лідерів за кількістю коментарів. Саме вони найчастіше з’являються у коментарях. Боти активно вступають у дискусію, дякують ПродивусуПашковськомуГаліцькій за позицію, критикують міську владу.  Вони — це привабливі дівчата та суворі хлопці, які додаватимуться у друзі не через те, що ви їм сподобалися. А щоб легалізувати свою присутність у вінницькому середовищі за рахунок живих юзерів фейсбуку. 

Mary Linvova

Перший і поки єдиний бот, який користується фотографіями дівчат не з Росії, а з Нідерландів. Вона — активний дописувач у Вінниці корупційній, шанувальник роботи Пашковського, Галіцької та Продивуса.

До того ж варто згадати, що якийсь місяць тому зовнішність Mary Linvova — разюче відрізнялася. Можливо, в особистому житті щось пішло не так.

Марина Кравець

Марину Кравець десь у паралельному всесвіті звуть Мариною Рябчинською. І вона, навідмінну від Кравець, святкує Хеллоувін у листопаді, а не 7 січня. Жінка проживає у Москві.

Катерина Політанська

Катерина Політанська у реальному житті  — Марія Гіпп, яка любить подорожі та живе у столиці РФ. До речі, Марія дружить ще з одним прототипом бота, про яку — читайте нижче.

Марина Сергеева

На фото зображені Марія Гіпп та Катерина Майорова. Вони —  сфотографовані на фоні кремлівських башт. Прототипом “Марини Сергеева” стала саме Катерина. Дівчата у реальному житті є подругами та часто викладають спільні фото у соцмережах.

Анастасия Сергеева

Фото Наталі Грасмик надихнули не лише Анастасію Сергееву,а багатьох клонів у соцмережах. Інтернет завалений схожими ботами з ідентичними фото. Судячи з профілю Грасмик в інстаграмі, дівчина нещодавно народила дитину та проживає у місті Томськ РФ.

Анна Григорчук

Оригінал фото “вінничанки” Анни Григорчук належить користувачу під ніком “miss.anechka”, яка відпочиває у десь Ставрополі.

Дмитрий Громов

Найактивніший бот чоловічої статі, який ховається за стоковою фотографією “невідомого скінхеда”. Принаймні, гугл його так ідентифікує

Олег Прохоров

Фото з профіля Олега Прохорова рекламує курси з інтернет-маркетингу, релігійні книги та чеські меми.

Анатолий Рябоконь

Анатолий Рябоконь у реальності є Артемом Домченком, який проживає у Дніпрі та захоплюється World of tanks.

Сергій Вінницький

Сергій Вінницький у нашій реальності — Ігор Григорчук, який проживає у селі Старуня Івано-Франківська область.

Ярослав Бомко

Ярослав Бомко не такий вже вінничанин як здавалося спочатку. Якщо погуглити, то чоловік із ідентичними фотографіями у соцмережі “Вконтакті” проживає у Дніпрі

Робота однієї ботоферми на декількох, здавалося, різних публічних діячів доводить їхній прямий зв’язок у спільній справі. Усі догадки щодо кураторства Продивуса партії “Слуга народу” у місті; поява “Корупційної Вінниці”, а потім “Антикорупційного форуму” на чолі з Пашковським, участь у спілних заходах Вікторії Галіцької — низка фактів та співпадінь, які вже не видаються випадковістю. 

Для них розслідування корупції — це другорядне. Це інструмент для піару  та дескридетації суперника. Їх об’єднує спільна мета — заволодіти Вінницею. І для цього вони готові використовувати будь-які засоби 

 І те, що їхня робота розпочалася за рік до виборів може свідчити, що ця зацікавленість доволі велика. Зауважимо, що в день виборів мають право голосувати реальні вінничани, а не кремлівські боти. Хіба, що ви повністю не зміните Виборчий кодекс під власні правила.

P.S. не можемо дочекатися ваших коментарів, дорогі кремлівські боти. Сподіваємося, “вінничани” московського походження, що вам сподобався матеріал і ви відшукали себе у ньому.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin