У Верховній Раді планують виплачувати пенсії для жителів ДНР

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №2083-д, покликаний врегулювати питання виплати пенсій особам, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Про це повідомляє “Українська правда з посиланням на радника секретаря РНБО з питань реінтеграції і відновлення Донбасу Сергія Сивоху.

 “Вчора в Раду внесли законопроект, який скасовує обов’язкову для отримання пенсій реєстрацію як внутрішньо переміщених осіб пенсіонерів, які проживають на непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей. Реінтеграція Донбасу неможлива без ефективного захисту і відновлення законних прав громадян”- розповів Сивоха.

За словами Сивохо, зараз понад 700 тисяч пенсіонерів на непідконтрольною території не можуть реалізувати своє конституційне право на пенсію, і це ненормально. 

Також голова парламентського комітету з прав людини, деокупації і реінтеграції тимчасово окупованих територій Лубінець відзначив, що цим проєктом закону нардепи пропонують:

  • Надати людям, які жили на тимчасово окупованих територіях і не могли платити страхові внески, право докупити стаж без застосування санкцій;
  •  У разі втрати документів дати можливість розраховувати пенсію на підставі інформації з реєстру застрахованих осіб;
  • Скасувати обов’язковість реєстрації пенсіонерів як ВПО для отримання пенсій;
  • Виплачувати заборгованість пенсії без терміну давності (наразі діє ліміт – 3 роки)

Законопроєкт ініціювали нардепи від “Слуги народу”, “Батьківщини”, “ОПЗЖ” та члени депутатської групи “За майбутнє”.

Згідно з даними, які оприлюднив Лубінець, станом на липень 2018 року борг перед пенсіонерами становив понад 62 мільярди гривень.

Текст проєкту закону на сайті Ради відсутній. 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin