Чому у 2020 році зарплати лікарів не збільшаться усупереч заяви Скалецької?

Міністерку охорони здоров’я Зоряну Скалецьку спіймали на маніпуляції щодо збільшення ставки за пацієнта для сімейних лікарів з 370 грн до 600 грн. Як пояснила Уляна Супрун збільшення ставки не вплине на зарплату лікарів. Так як МОЗ зменшив коофецієнти, якими регулюється загальна сума за пацієнтів з різних вікових груп. У підсумку сума тарифу залишилася така ж, як була до цього.

” Говорити про збільшення середньозваженої ставки майже у два рази і не вказувати, що вона також залежить від коефіцієнтів, які її врегульовують, — виглядає або як маніпуляція, або як невдала комунікація щодо цієї зміни. Чому це так і чи зі збільшенням ставки змінилося щось для лікарів та пацієнтів? Насправді, ні. Сума тарифу залишилася фактично такою ж. ” – зазначає Супрун

Національна служба здоров’я України з 2018 року оплачує послуги медзакладів з надання первинної медичної допомоги за принципом капітації. Капітаційна ставка регулюється з допомогою коефіцієнтів, які враховують ризики для здоров’я пацієнтів різного віку. Зокрема, коефіцієнт для дітей до п’яти років – “4”, і лікар за обслуговування такого пацієнта отримує 1480 гривень на рік (4х370). Для дітей від 6 до 17 років встановлений коефіцієнт “2,2”,і на їх медичне обслуговування у первинній ланці виділяється 814 гривень на рік. Обслуговування дорослих пацієнтів (від 18 до 39 років) коштує 370 гривень на рік, так як коефіцієнт для них дорівнює “1”, пацієнтів у віці від 40 до 64 років – 444 гривні (коефіцієнт “1,2”), старше за 65 років – 740 гривень (коефіцієнт “2”).

У проєкті постанови, що передбачає збільшення ставки з 370 до 600 гривень, вказані нові, нижчі, коефіцієнти.

“Разом із підвищенням тарифу також змінилися коефіцієнти, які в результаті вирівнюють суму капітації на той же рівень, як це було і за тарифом 370 гривень”, – констатувала Супрун.

У підсумку, на медичне обслуговування дітей до п’яти років Нацслужба здоров’я виділяти лише на 18 копійок в рік більше (1480 гривень 18 копійок проти 1480 гривень), а дітей і підлітків від 6 до 17 років – більше на 25 копійок (814 гривень 25 копійок проти 814 гривень). У той же час, витрати на обслуговування пацієнтів старше 18 і молодше 39 років будуть знижені на 10 копійок (369,90 проти 370 гривень). На 25 і 21 копійку менше планують виділяти на пацієнтів 40-64 років і старше 65 років відповідно.

“Важливо запобігати поширенню таких маніпуляцій, які можуть заплутати або викликати помилкові очікування. Лише правдива інформація і пояснення для всіх стейкголдерів змін можуть забезпечити успішну реалізацію трансформації системи охорони здоров’я”, – підсумувала Супрун.

Міністерка охорони здоров’я Зоряна Скалецька раніше заявила про двохкратне збільшення ставки за пацієнта з 370 грн до 600 грн.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin