У Крижополі віднайшли поховання золотоординського періоду

Дослідники з Крижопільського району віднайшли залишки історичного мавзолею, який пов’язують із періодом Золотої Орди. Місцева дослідниця Валентина Гижко повідомила у себе на сторінці у фейсбук про неймовірну знахідку у селі Кісниця Крижопільского району.

“От ми й знову в Кісниці. Чоловік згадав, що тут колись бачив будівлю, яку місцеві називали “турецькою баштою”, “турецькою сторожкою”. Знайшли. Стоїть на роздоріжжі за селом, уже напіврозвалена, в бур’янах. Не відразу зрозуміло що це. В основі масивний шестикутник із каменів, які ретельно підігнані один до одного. Дещо заглиблена всередині метра на пів, ззовні обгорнена землею. Є два входи – виходи та 4 отвори – вікна. Вхід – вихід зорієнтовані на південь та захід. Вгорі залишки склепованого купола. Виглядає ну дуже загадково! Місцеві розказали, що колись хтось копав чи то всередині, чи поряд, але натикався на скалу. Зробивши декілька фоток, повертаємося додому.” – розповіла Валентина.

Після консультування із істориком-тюркологом Олександром Галенком було виявлено, що кам’яні залишки нагадують за формою мусльманський мавзолей – “тюрбе”. Історик припустив, що поховання належить до золотоординського періоду.

Після цього Валентина виявивила, що у стародавніх картах село Кісниця, річка Марківка та село Велика Кісниця звуться як Kouzzenicze. Як згодом дізнавшись з історичних наукових робіт “KOUCZENicze маньч. хуǯу- кланятися в землю”.

Накінець, Валентина закликала місцевих до дослідження території та поширення інформації про знахідку на півдні Вінницької області


Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin