У цьому я переконуюся щоразу, коли зорі, пазли та справи складаються так, що ми опиняємося в потрібному місці в потрібний час з найкращими друзями!

Тоді відбуваються ДИВА – маленькі, але приємні й незабутні! Тоді серед ночі зникають ключі від маленьких дверей, але відчиняються величні храми!

Це Буша, друзі! І цим усе сказано!

МІСЦЕ СИЛИ, ЛЮДИ СИЛИ, ЧАС СИЛИ!

Час відродження нашого, давнього, сакрального, рідного і тому надзвичайно сильного та потужного!

Тут цілий ВСЕСВІТ! Вишиваний, тканний, ліплений, мальований, орнаментальний, різнобарвний, дивовижний! Тут і зараз твориться диво і пишеться історія!

Потужні ОХОРОНЦІ МИНУЛОГО зберегли основу, ентузіасти-МУДРЕЦІ привезли ВОДАРІВ ЗНАНЬ, які передали СЕКРЕТИ прадавнього ремесла ОБРАНИМ! І ткані шляхи, які, здавалося, майже всі заросли бур’янами, – очистилися і наповнилися людом!

Тут нічого не буває випадково! Кожна випадковість не випадкова!

Приїжджайте у Бушу і самі переконаєтеся!

13 жовтня на території історико-культурного заповідника «Буша», що в селі Буша Ямпільського району, відбувся завершальний етап мистецького проєкту «Шляхами тканої Буші», який став одним із переможців конкурсу культурно-мистецьких проєктів «Малі міста – великі враження», започаткованого Міністерством культури України. Метою проєкту є підвищення інвестиційної та туристичної привабливості населених пунктів.

В рамках проєкту відбулось відкриття пам’ятного знаку «Без кореня – нескорені», відкриття інтерактивного Музею ткацтва, виставка килимів, виготовлених майстрами народного мистецтва, виступи кінного театру та концертна програма за участі відомих творчих колективів Вінниччини.

Це перший і поки що єдиний проєкт в Україні, який передбачає відтворення повного процесу виготовлення ткацького виробу.

Однією з умов проєкту була організація та проведення навчання з різних технік ткацтва для місцевих жителів за участю провідних майстринь з різних регіонів України. Навчання ткацього ремесла тривало з 5 до 11 жовтня 2019 року. За умовами проєкту, все устаткування залишається в інтерактивному Музеї ткацтва, на якому будуть проводитися майстер-класи для школярів, осіб з інвалідністю, туристів та всіх бажаючих навчитися ткацькому ремеслу.

Відкриваючи на території славетної Буші пам’ятний знак «Без кореня – нескорені!», голова облдержадміністрації Владислав Скальський зазначив: «Шановні гості і громада «місця сили» – Буші! Ми відкриваємо сакральний знак, який символізуватиме важливі для кожного українця речі – самоідентифікацію і генетичний код нації. Символізм цього пам`ятного знаку полягає в об`єднанні українців, навіть поза межами держави, навколо своєї рідної землі. Слава Україні!».

Пам’ять борців за волю нашої держави різних часів вшанували покладанням квітів до пам`ятного знаку.

Голова облдержадміністрації привітав усіх присутніх з прийдешніми святами та побажав щастя, добробуту цій землі місця сили.

«Відтепер Буша буде славитися не тільки розписними хатами, керамікою, музеями, унікальною скелястою місцевістю із мальовничими краєвидами, місцями козацької та гайдамацької слави, залишками Трипільської культури та унікальним скельним храмом, а й першим у Вінницькій області Музеєм ткацтва. До речі, поки що першим і єдиним на всю Україну. Хочу подякувати організаторам проекту за збереження історико-культурної спадщини, відродження українських традицій, народних промислів та ремесел, особливо такого забутого ремесла як ткацтво. У нашої держави все попереду. Все тільки починається!»,  – підкреслив голова облдержадміністрації.

Владислав Скальський зазначив, що генетичний код нації – це те, яким чином нинішні і майбутні українці ідентифікуватимуть себе в великому світі. Отож, надзвичайно важливо – інвестувати кошти в розвиток ідей, які пропагують збереження історичної пам`яті.

«Це фантастичний проєкт, який потрібно обов`язково побачити на власні очі. Такі проєкти надважливі для розвитку регіону, для самоідентифікації нації, для розквіту нашої держави. ХХІ століття – це економіка емоцій. Люди шукають емоцій, вони подорожують за емоціями, привозять свої родини, вкладають власні кошти. Тому важливо концентруватися саме на таких різновидах туризму, які культивують емоційну складову. Буша – це той самий магніт, який приваблює людей, що «полюють» на емоції. І це чудовий привід розвиватися далі, аби конвертувати кошти в економіку громади. Адже «зелений туризм» – це і про вміння працювати в сучасному інформаційному просторі, простіше кажучи, вміння «продавати» себе, застосовувати  сучасні методи, аби «дістатитися» до кінцевого споживача, використовувати інтернет-можливості, соцмережі, залучати креативну молодь і створювати нові елементи цієї системи», – поділився враженнями від проєкту голова обласної державної адміністрації Владислав Скальський.