У відтворенні бою за визволення Вінниці в 1919-му році взяли участь майже 200 реконструкторів з усієї України, що були вдягнені в однострої «червоних», галичан, корніловців та армії УНР тих часів. Також на реконструкцію приїхали одразу 3 панцирники та ретро-вантажівка Фіат із пушкою та кулеметами. Всю цю техніку спершу показали на міському Майдані Незалежності, а безпосередньо перед боєм колони «червоних», «білих» та вояків УНР пройшлись по Соборній урочистим маршем!

І так співпало, що в цей день біля «Райдуги» відтворювали у Вінниці події 12 жовтня 1919 року…

Але спершу була хвилина мовчання за Другом Чумаком, бо цьогорічну реконструкцію присвятили пам’яті лейтенанта Нацгвардії Олександра Марківа – реконструктора Армії УНР,  який загинув 27 вересня в зоні ООС на Світлодарській дузі в бою з російськими окупантами. Та звучала історична версія Гімну України 100-річноїх давності…

– Фестиваль з року в рік стає більшим, до нас приїхали майже 200 реконструкторів зі всієї України. Привезли панцерники зі Львова і Кам’янця-Подільського. Другий рік поспіль територія парку дозволяє зробити картинку більш видовищною і безпечнішою, адже у місті все таки є обмеження по використанню піротехнічних засобів», – зазначив реконструктор, директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен.

Звісно, цей бій за Вінницю був більше схожий на кіно, але вибухи та постріли в парку звучали, як справжні… Спершу відбулась сутичка між галичанами та «червоними», які закликали вінничан як 100 років тому віддати «Всю власть Совєтам!»

Але вже за 20 хвилин більшовиків розбили вщент «корніловці», в рядах яких були відомі вінничани-реконструктори на чолі Максима Царенка. У фіналі бою  за участю трьох броньованих авто («Петлюра», «Черник» та панцирник із Львову)   майже 200 учасників історичних клубів Вінниці, Києва, Чернігова, Запоріжжя, Львову та Одеси загони УНР розбивають «білих» і звільняють Вінницю перед походом на Київ.

– Ми стисло показали умовний бій на околицях Вінниці, який міг би бути. До нас приїхали клуби реконструкторів з усієї України. Найчисельнішим із них є «Честь і слава», до якого ми також входимо. Сьогодні у нас бій відтворювали учасники з Вінниці, Києва, Запоріжжя, Хмельницького, Кропивницького. До нас долучився учасник навіть з Польщі. У заходах взяли участь три панцерники. Для того періоду – це дуже багато», – розповів очільник ГО “Жива історія” Віталій Головенько.

На жаль, історія нічого не вчить, бо навіть під час цього умовного бою ми побачили, як українці сто років тому воювали в різних арміях від «червоних» до «білих» та втратили Незалежність рідної України…