«На пошті по пр. Українському, 4 залишилось двоє поштарів.

Доводиться нам самим ходити на пошту, забирати газети, журнали, листи, отримувати пенсії. Всі поштарі розрахувались, бо зарплату мали всього 2800 грн. за мі­сяць. Ніхто не хоче працювати за такі гроші. Люди приходять на пошту, скандалять. Але, по суті, чим винні ті співробітники, що там залишились?» — написали у скарзі в редакцію жителі Старого міста.

– Навантаження великі, листонош у нас зараз на роботі троє, за день вони мають пройти сім і більше кілометрів. Хто може, користується велосипедом, а старші жінки ходять пішки. Раніше їх працювало п’ятеро, але взимку одна зламала ногу, потім друга. Вони були вже у поважному віці, то й відмовились від роботи. Тепер ми попросили тимчасово вийти колишню працівницю, вона допомагає розносити кореспонденцію, — пояснила Інна Чорна, заступник начальника поштового відділення зв’язку №19.

У кімнаті листонош три жінки швидко сортували за адресами газети, журнали, бандеролі, брошури. Хоч в наш час мало хто пише листи на папері, але листів, на здивування, виявилось багато, повна коробка.

– Це повідомлення з судів, банків, ДФС, рахунки від багатьох компаній, — продемонструвала надходження листоноша Ганна Головатюк. – Оплата праці – найболючіше питання для листонош, платять нам дійсно дуже мало. Порахували наші навантаження і врізали до 0,7-0,8 від мінімалки, от і виходить 2800 грн. А ходити, ой, як тяжко! Ось із серпня лежить не рознесена періодика, і я прекрасно розумію, чому жителі Старого міста скаржаться.

– Важкі сумки на своєму горбу тягаємо, про обіцяні електросамокати чули тільки по телевізору! Тут багато будинків за високими парканами, йдеш вулицею, а там одні собаки бігають, можуть і за ноги вхопити, а хвіртки ніхто не відчиняє! Нам обіцяли аерозольні балончики від собак, та поки не дають, — підхопили колеги. — Кого не запрошуємо до нас на роботу, ніхто не хоче йти.

Коментар від дирекції Укр­пошти у Вінницькій області: «Дійсно, на сьогодні маємо проблеми із незаповненими вакансіями у відділенні №19 Старого міс­та. Частково це пояснюється місцезнаходженням доставних дільниць у приватному секторі. Листоношам доводиться щоденно долати більші відстані, ніж у районах з багатоповерхівками, де, до речі, з проблемами незакритих вакансій стикаються нечасто. Проте робота з пошуку персоналу триває, дирекція працює над вирішенням даного питання.

Що стосується зарплат, то ко­жен листоноша, окрім ставки, завжди має можливість додаткового заробітку завдяки прозорій системі мотивації та комісійних винагород. Так, листоношам виплачується премія за виконання плану доходів по відділенню поштового зв’язку, за надання послуг з торгівлі, приймання передплати на вітчиз­няні періодичні друковані видання. Середня зарплата працівників Укрпошти, зокрема і листонош, за пе­ріод із середини 2016 року і до кінця 2018 року збільшилася в 2,1 раза, це більше ніж у середньому по країні».