На «гарячу лінію» газети звернулись жителі Погребищенського й інших районів, які вкрай обурені цінами на молоко.

Кажуть: при таких розцінках у селах стрімко знижується поголів’я ВРХ, й, очевидно, скоро корову в Україні можна буде побачити хіба що на картинці…

– Якби щороку за­го­тiвельник укладав зі здавачами договiр про цiну та iншi iстотнi умови, то, можливо, такого б не було, – вважають жителі Морозівки Погребищенського району. – Ще перед виборами один із кандидатів у народні депутати, в якого свій молочний бізнес, обіцяв платити за літр продукції по 8 гривень. Та коли переміг й переїхав до столиці, про все забув. Тож ми досі продовжуємо отримувати тільки 6 гривень, хоча у магазині літр молока вартує від 19 гривень! Така ситуація по всіх селах нашого району, й ми вже збираємо підписи. Будемо блокувати молоковози, поки не доб’ємось справедливості. Адже на осінь-зиму ціна завжди росте, бо корівки дояться менше, а жирність висока!

Шість гривень за літр отримують й жителі Літинського району. А у сусідньому Хмільницькому, де завод тримає один з обласних депутатів, за літр платять лише 5,90 грн. і то за умови високої жирності.

– На Крижопільщині теж дають 6.00 грн., але кіло макухи коштує 8.00 грн., сіно – 50-60 грн., а ще треба зерна купити. Обманюють на жирності. У нас на вулиці було близько 15 корів, залишилося 3, та й ці ненадовго, – підсумовує Галина Пугач.

А ось молокозаготівельники з Вінниччини мають зовсім іншу точку зору на дану ситуацію.

– Якщо беремо молоко по 6 гривень, то на літрі «накручуємо» 3-4 гривні. Слід врахувати доставку молока, його охолодження. Серед селян є чимало недобросовісних. Багато хто додає у молоко вапно та перекис водню, аби воно довше зберігалось. Хіба це нормально? В результаті змішування всього молока у нас його не хочуть купувати молокозаводи, адже там постійно перевіряють продукцію на інгібітори, і ми потім несемо збитки. Ніхто не розуміє й того, що з нами підприємства відразу не розраховуються і ми змушені закладати свої кошти. А хіба хтось готовий з селян нести таку відповідальність?

У департаменті агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації зазначають: люди повинні мати економічно вигідну вартість зданого молока. Радять селянам утворювати кооперативи та укладати угоди безпосередньо самим із молоковиробними підприємствами.

А ще слід звертатись у Держпродспоживслужбу, яка контролює якість молока, має відповідні важелі впливу, тим паче є нові стандарти – ДСТУ.

Віталіна Володимирова

Коли верстався номер газети, громада Погребищенського району повідомила, що ціну підняли до 7 грн.