Місцевий житель Володимир Петрашевський пригадує , що його старому винограднику, який садив прадід, більше 150 років. Саджанці купували ще до революції через “Сільськогосподарський банк.” А прадіду Світлани Стратуци , колгоспному ковалю , у 30 -х роках саджанці подарували за гарну працю.Але вже більше п’яти років, як виноградники, де зросло по 300-400 кущів, закинуті на пагорбах, заросли бур’янами, висохли і пропали.А були часи, коли майже в кожній родині виготовляли в сезон до 4- 5 тонн вина, збирались групами, грузили на машини з причепами і реалізовували за межами України. Багато михайлівчан з жалем розповідають про вимерлі виноградники, про важкі погодні умови , складний рік. Але навіть при таких клопотах люди думають про майбутнє села, перспективи його розвитку. Саме тому слід за Бушою та Клембівкою тут теж вирішили розвивати сільський зелений туризм й саме тому нещодавно організували з цього питання круглий стіл.

– Перше зібрання неофіційної туристичної ради села пройшло під гаслом : “Повернути відпочивальників у село!” І що саме цікаве, жителі почали пропонувати те , що можуть зробити особисто, власними силами , конкретно у своїй садибі . У михайлівчан дуже гарні плани. Щоб гідно зустріти гостей наступного туристичного сезону, підготовку розпочато вже сьогодні. Визначено, хто чим буде займатись, який напрямок вести, які надавати послуги, – розповідає голова громадської організації «Туристична Ямпільщина» Мирослава Марченко. -Першим запрошує гостей у свою садибу на майстер-клас по приготуванню вина та його дегустацію Анатолій Джуромський. Його дружина Галина покаже покроковий процес приготування домашньої бринзи. Гості зможуть продегустувати та придбати ці смаколики у господарів. Черговий майстер клас від Валентини Батринак та Валентини Русак – приготування молдавських плацинд , вертут та чорної бабки. Альона Уманець навчить всіх бажаючих готувати мармелад , пастилу, варення, джем із ягід винограду, проведе дегустацію вина. Зінаїда Стратуца проведе екскурсію по селу, покроково приготує на відкритому вогні запашні балабушки з часником, медом та варенням! А Вікторія Баліцька покаже як цікаво готується у Михайлівці обрядовий хліб – помана, з молитвою, спогадами про рідних, які пішли за межу. Після випікання хліб віддається за “спасибі”. Хто цікавиться вишивкою зможе отримати гарний майстер-клас. Ще одна цікавинка Михайлівки – спільне чищення криниці, її облагородження та освячення , а по завершенні робіт — частування всією вулицею! Всі ці заходи планується здійснити протягом жовтня-листопада цього року. Громада з радістю прийме вже зараз школярів району за окремою програмою з обов’язковим смакуванням золотої ягоди.

У планах Михайлівки до початку туристичного сезону наступного року прибрати берегову зону Дністра, облаштувати місця для купання, оформити оглядові майданчики , прокласти туристичні стежки, підготувати сільські садиби до прийому гостей! То ж з нетерпінням чекаємо.

Віталіна Трудько