Працівники Вінницької міської ради та закладів освіти громади долучилися до донорства

Ініціатива провести організовану донацію крові надійшла від працівників Вінницької міської ради, яку охоче підтримали й у закладах освіти. Відтак у призначений час біля мобільного донорського пункту зібралося близько 70 охочих. Результат не забарився. Загалом за неповних три години вдалось зібрати близько 33 літрів крові, що допоможе рятувати життя пораненим оборонцям, а також цивільним, які потребують планових операцій.

На кілька годин мобільний пункт виїзна бригада Вінницького центру служби крові розмістився у приміщенні HUB «Місто змістів», до якого від самого ранку почали стікатися охочі поділитися життєдайною рідиною. Перед донацією – індивідуальна консультація у терапевта щодо стану здоров’я та обов’язкові лабораторні дослідження, і лише після погодження медиків слідує найважливіший момент – забір крові.

Честь бути першим випала Антонові Дерев’янкові, який до цього ще жодного разу не долучався до донорства. Каже, наважитись на такий крок допомогли його друзі з департаменту соціальної політики Вінницької міської ради, чимало з яких цього дня також прийшли на донацію.

«Кров має здатність швидко відновлюватись, тож її не шкода. Зараз мені надзвичайно приємно від усвідомлення того, що вона може допомогти іншим – передусім нашим воїнам і всім, хто потрапив у біду», – каже донор-початківець Антон.

Натомість його досвідчена колежанка Василина Яворська здає кров вже втретє. Свою історію донорства жінка розпочала із початком повномасштабного російського вторгнення. Запевняє, зупинятись не збирається.

«Кожна донація крові переповнює душу радістю, бо робиш добру справу для людей, – каже заступниця начальника управління департаменту соціальної політики Вінницької міської ради Василина Яворська. – Це вже третя моя донація, але точно не остання. Доки буде нагальна потреба – допомагатиму. Готова здавати кров ледь не що два місяці. Хочеться, щоб більше людей усвідомлювали наскільки це важливо та активно долучалися. Тим, хто ще не зробив цього через страх, скажу, боятися немає чого. Насправді організм сприймає все дуже легко й віддячує покращеним самопочуття. Для того, щоб стати донором – головне знайти чітку мотивацію та понад усе прагнути бути корисним».

Через війну потреба у донорській крові суттєво зросла. Без неї неможливо врятувати життя наших поранених воїнів та всіх тих, кому необхідна серйозна операція, говорить начальниця відділу контролю якості медичної допомоги департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Наталія Авраменко.

«Дуже приємно, що для багатьох наших працівників донорство – стало звичною справою. Раніше для цього, вони зверталися безпосередньо до Вінницького центру служби крові. Наразі ж у нас виникла ідея зробити донацію більш доступною та організованою, залучивши виїзну бригаду. Здійснити задумане нам допоміг департамент кадрової політики. І, як бачите, охочих виявилося чимало, – каже Наталія Авраменко. – І людям, які вже здавали кров, і тим, хто прийшов уперше, ініціатива припала до душі. Тож маємо намір такі дні донора надалі проводити на регулярній основі».

«Майже 70 донорів, у ролі яких свої сили спробували працівники різних департаментів міської ради та освітніх закладів, здали сьогодні майже 33 літрів крові. Насправді ж тих, хто зголосився пристати на ініціативу, було набагато більше, – зазначила директорка департаменту кадрової політики Вінницької міської ради Тетяна Ласкавчук. – Комусь завадило здоров’я, комусь – нагальні професійні завдання чи інші обставини, проте, хочу підкреслити, що активність наших працівників вимірюється не кількістю, а бажанням. Адже саме бажання є визначальним для досягнення результату. Відтак далі буде».

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin