Цьогоріч «Міськсвітло» замінило ще 4130 світильників. Ще майже дві тисячі – планують замінити до кінця року

Енергоощадність. У Вінницькій громаді продовжують зменшувати навантаження на енергосистему та впроваджувати енергоощадні технології. Так, на території громади триває заміна застарілих енергозатратних натрієвих світильників на сучасні світлодіодні.

Завдяки запровадженим заходам, переважна більшість з 26 тисяч світлоточок зовнішнього освітлення в громаді є енергоощадними.

Як повідомляють в департаменті міського господарства ВМР, з початку цього року, в межах модернізації вуличного освітлення, на території Вінницької міської територіальної громади встановили 4130 нових LED-світильників. Це світлодіодні ліхтарі потужністю 30 Вт, які своєю чергою є енергоощадними, що відіграє велику роль в умовах теперішніх реалій, коли ворог атакує енергетичну інфраструктуру України.

Нині нові світильники уже встановили на прибудинкових територіях, проїздах, пішохідних доріжках, територіях загального користування на наступних вулицях: 600-річчя, В. Порика, Героїв Поліції, просп. Юності, Хмельницьке шосе, Пирогова, Київська, Стрілецька, Остапа Вишні та інших.

Загалом план на цей рік – шість тисяч таких світлоточок. Тобто до кінця року планується встановлення ще до двох тисяч нових світильників.

«З урахуванням того, що минулого року МКУП “Міськсвітло” замінило ще сім тисяч світильників, на даний час можемо констатувати, що понад 70% ліхтарів зовнішнього освітлення в громаді – це сучасні світлодіодні світильники. Це один з найкращих показників серед обласних центрів. До кінця року цей показник планується ще збільшити», – зазначає директор департаменту міського господарства Роман Фурман.

Заходи з енергоощадності в умовах воєнного стану є надзвичайно актуальними. Крім того, у зв’язку із введення воєнного стану МКУП «Міськсвітло» перейшло в економний режим роботи із частковим включенням мережі зовнішнього освітлення (50%).

«Разом з тим, тут важливо знайти певний баланс, адже вуличне освітлення – це також про безпеку пішоходів та учасників дорожнього руху. І тут ми знову повертаємося до питання енергоощадності. Адже чим ми ощадливіше використовуватимемо електроенергію, тим світліші будуть наші вулиці», – каже очільник департаменту.

За його словами, споживання електроенергії у світлодіодної лампи у два рази менше, ніж у натрієвої лампи. Замінивши у 2023 році 7000 застарілих світильників на сучасні світлодіодні, економія електроенергії зросла на понад 50%, що своєю чергою зменшило навантаження на мережу електропостачання, також покращило якість та термін експлуатації системи вуличного освітлення.

«МКУП “Міськсвітло” продовжує вивчати передовий досвід інших країн щодо використання “розумного” вуличного освітлення з метою впровадження новітніх технологій для підвищення ефективності функціонування зовнішнього освітлення, скорочення споживання енергоресурсів», – додає Роман Фурман.

Загалом мережа зовнішнього освітлення на території Вінницької міської територіальної громади має протяжність 1008 кілометрів та нараховує понад 26 000 світлоточок.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin