У Вінниці підписали Меморандум про співпрацю та взаємодію в межах подання проєкту «Грант на сонячні електростанції»

Вінницька міська рада шукає різні можливості для того, щоб забезпечити енергонезалежність громади в період відключень світла, які провокують російські обстріли критичної інфраструктури. Наразі міська влада має на меті подати пакет документів на проєкт «Грант на сонячні електростанції» і вчора, 16 вересня, відбулося підписання Меморандуму про співпрацю та взаємодію між муніципалітетом, міським комунальним підприємством «Вінницький фонд муніципальних інвестицій», Вінницьким національним технічним університетом та представниками місцевого бізнесу.

Метою цього Меморандуму, за словами заступника міського голови Андрія Очеретного, є взаємодія усіх сторін задля об’єднання та збільшення кількості енергоефективних підприємств у Вінницькій міській територіальній громаді та створення Вінницького кластеру енергоефективності шляхом позиціювання культури енергонезалежності підприємництва в громаді як ключової компетентності.

«З минулого року у нас діє один з фінансових інструментів підтримки бізнесу, який передбачає компенсацію витрат на придбання обладнання для виробництва електроенергії з ВДЕ. Цей Порядок залишається одним з найактуальніших інструментів підтримки бізнесу, який впровадила міська влада і має чималий попит. За півтора року у громаді вже налічено понад 65 суб’єктів господарювання, які інвестували в сонячні електростанції та зміцнення економіки. Таким чином маємо 15 МВт, отриманих з “сонця”. І зараз ми маємо намір створити перший в Україні кластер енергонеефективності, який би реалізував перехід на відновлювані джерела енергії – “сонце”, “вітер”, гідростанції та надра та забезпечив би нашу громаду енергонезалежністю та стійкістю до викликів сьогодення», – сказав Андрій Очеретний.

Відповідно до Меморандуму, сторони будуть співпрацювати в різних напрямах. Йдеться про надання консультацій, зокрема із залученням провідних експертів з України в напрямку енергоефективності, та обмін інформацією з питань впровадження інноваційних технологій з метою впровадження енергоефективності для забезпечення стабільного енергопостачання бізнесу громади. Крім того, передбачається підтримка мікро-, малого та середнього підприємництва у пілотуванні та розгортанні амбітних інвестиційних і фінансових рішень для глибокої енергетичної реновації будівель та, звісно, реалізацію ініційованого спільного проєкту «Грант на сонячні електростанції» за підтримки міжнародних стейкхолдерів.

Андрій Очеретний також зауважив, що метою цього гранту є впровадження політики та законодавства ЄС щодо енергоефективності та відновлюваних джерел енергії з залученням місцевих та регіональних органів влади, енергетичних агентств, енергосервісних компаній (ESCO), фінансових установ та європейських виробників енергетичних технологій з нульовим прибутком.

Ректор ВНТУ Віктор Біліченко зазначив, що університет плідно співпрацює з Вінницькою міською радою роками.

«Сьогодні, коли наш ворог прагне занурити Україну в темряву, робота з пошуку шляхів енергонезалежності нашої громади та бізнесу – надважлива. Переконаний, що разом ми зробимо все можливе, щоб досягнути такої мети», – сказав він.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin