Музейний форум «Коцюбинський160» включав низку цікавих виступів: деталі

У Вінницькому літературно-меморіальному музеї Михайла Коцюбинського відбувся музейний форум «Коцюбинський160», присвячений видатній постаті української літератури та його внеску в культурний розвиток Подільського краю та України загалом. Учасники заходу обмінювались досвідом у сфері діяльності літературних музеїв щодо реактуалізації класики у часи війни. А також форум став тим майданчиком, де напрацьовувались ідеї для відновлення музейної діяльності в післявоєнний період.

Учасниками та учасницями заходу стали музейники, науковці, діячі галузі культури. Музейний форум «Коцюбинський160» включав низку цікавих виступів, присвячених постаті Сонцелюба та його впливу на українську літературу. Вікторія Ткаченко, кандидат філологічних наук і доцент Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, представила доповідь «Знайомий незнайомець: цікаві факти про Михайла Коцюбинського». Ярослав Поліщук, професор Університету ім. Адама Міцкевича (Польща), онлайн доєднався до заходу та розповів про хвилі рецепції Коцюбинського у XX століть. А Світлана Кирилюк із Чернівецького університету акцентувала на зв’язках Коцюбинського з Ольгою Кобилянською та їхню роль у формуванні нової української прози.

У другому блоці події обговорювали реекспозицію літературно-меморіальних музеїв, включно з музеєм М. Коцюбинського, залучаючи до дискусій фахівців із різних куточків України. Відповідно, директор Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка Богдан Тихолоз представив досвід Дому Франка в контексті бачення музею як «театру живої пам’яті». Ольга Антонюк із Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки поділилися прикладами співпраці музею з фахівцями різних сфер для створення нової реекспозиції Садиби Косачів. Завершила цей блок презентація наукової концепції та ескізного дизайну проєкту реекспозиції Вінницького літературно-меморіального музею Михайла Коцюбинського, яку представив архітектор Олександр Антонець із Сум.

Директор департаменту культури Вінницької міської ради Максим Філанчук, зокрема, подякував Збройним Силам України за можливість творити та робити свою справу, адже таким чином наша держава демонструє свою силу та незламність у час війни.

«Завдяки музейному форуму «Коцюбинський160» розкриття постаті Михайла Коцюбинського відбувається з різних ракурсів. Ми дізнаємось багато нових речей, цікавих фактів про його особистість, які увійдуть в історію. Для Вінниці Коцюбинський являється брендом, він є нашим сьогоденням та нашим майбутнім. Зауважу, що завершиться «Рік Коцюбинського», але теми, які були порушені не лише на форумі будуть поряд із нами, додаючи все більше цікавинок та ексклюзивних матеріалів. І ми впевнені, що наші діти, наші нащадки обов’язково пам’ятатимуть та знатимуть про наших видатних вінничан, тим паче, що про Коцюбинського знають поза межами України», – підкреслив Максим Філанчук.

Він також зауважив, що заходи в межах відзначення Року Коцюбинського хотілося б провести масштабніше, втім повномасштабна війна внесла свої корективи.

«Сьогодні у нас триває війна, і такими заходами, як цей музейний форум, ми демонструємо нашу незламність. Мистецтво, яке жило 160 років тому, продовжує жити й сьогодні, надихаючи нас та об’єднуючи в боротьбі за майбутнє», – говорить Максим Філанчук.

А директорка Вінницького літературно-меморіального музею Михайла Коцюбинського Лариса Кравченко акцентувала на ключових завданнях форуму.

«Ми обговорили питання щодо усвідомлення важливості формування нових музейних наративів, аналіз досвіду музеїв, які вже працюють над реекспозицією їхніх комплексів, а також зміцнення взаємодопомоги серед музейних інституцій по всій Україні. Окремо порушували питання об’єднання зусиль для створення сильного туристичного потенціалу музеїв», – підкреслила Лариса Кравченко.

Зокрема подія була розділена на два основні блоки. Один із них був присвячений обговоренню постаті Михайла Коцюбинського за участі науковців та літературознавців, а інший – діяльності літературно-меморіальних музеїв, де виступали досвідчені музейні менеджери, які ділилися своїм досвідом та перспективами розвитку музейної справи в сучасних умовах.

Перший заступник директора департаменту культури Вінницької міської ради Олексій Циганков підкреслив, що форум – це один із флагманських заходів у межах Року Коцюбинського в рамках реалізації Стратегії розвитку культури ВМТГ. А Михайло Коцюбинський та його садиба – це саме те місце, яке є одним із ключових просторів в туристичній сфері нашого міста.

«Сьогодні в час війни даний проєкт фінансується не з міського бюджету, а Європейським Союзом та показує те, що європейська підтримка спрямована на дослідження, популяризацію, віднайдення власної ідентичності – ефективно працює. Яскравим тому прикладом є проєкт Рік Коцюбинського. Ми впевнені, що він став гарним каталізатором для ще більшої активнішої популяризації спадщини нашого відомого земляка», – каже Олексій Циганков.

Для довідки

Організаторами форуму виступили: Ґете-Інститут, Вінницька міська рада, департамент культури ВМР, Вінницький літературно-меморіальний музей М.М. Коцюбинського. Партнери: Вінницький державний педагогічний університет ім. Михайла Коцюбинського, Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка, Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки.

Музейний форум «Коцюбинський160» відбувся в рамках заходів Року Коцюбинського #2024РікКоцюбинського та Стратегії культури Вінницької міської територіальної громади, яка відбувається в межах проєкту #EU4Culture, і фінансується Європейським Союзом та реалізовується Goethe-Institut Ukraine.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin