Підписно Меморандум про співпрацю з ГО «Українська асоціація виробників, інструкторів та операторів “Центр БпЛА.УА “КРУК””», яка реалізує проєкт з навчання та працевлаштування ветеранів

6 вересня відбулось підписання Меморандуму про співпрацю між Вінницькою міською радою та громадською організацією «Українська асоціація виробників, інструкторів та операторів “Центр БпЛА.УА “КРУК””». З боку міської ради документ затвердив підписом Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

«Ми усвідомлюємо виклики у питанні професійного перепрофілювання ветеранів, які повертаються з війни. У цьому напрямі багато працюють представники ветеранських просторів, яких у Вінниці три: один муніципальний і два на громадських засадах. У єдиному муніципальному реєстрі нараховується майже 10 тисяч ветеранів. Розуміємо, що надалі їх буде набагато більше, серед них будуть і люди з травмами. Тож питання їхнього працевлаштування, адаптації, інклюзії та доступності дуже актуальне. Але найголовніше – давати людям комфортні механізми щодо можливості пошуку себе у цивільному житті, в тому числі через роботу і навчання. Наприклад, ми на минулій сесії ухвалили програму ваучерної підтримки для відкриття малого бізнесу для ветеранів. Багато роблять наші громадські організації, крім того, ми активно працюємо з організаціями щодо перепрофілювання жінок. Але, я вважаю, саме ця ініціатива та те, чим ви займаєтеся, досить актуальне і ми будемо максимально сприяти вашій роботі», – зазначив міський голова Сергій Моргунов.

Крім того, Сергій Моргунов розповів, що у Вінниці успішно працюють помічники ветеранів. Це важливо і в контексті працевлаштування тих, хто повернувся з війни, і для підтримки військових та їхніх рідних, які звертаються за консультаціями до спеціалістів. Очільник громади відзначив, що це заслуга, зокрема, департаменту соціальної політики ВМР на чолі з Валентиною Войтковою.

Центр «Крук» був заснований у квітні 2022 року як реакція на потребу підготовки операторів БпЛА Силам Оборони для протидії російській агресії. З вересня 2023 року Центр розробляє і розвиває ветеранську платформу «Курс», що поєднує в собі функції навчання та працевлаштування і призначена для захисників та членів їх родин. Цей майданчик слугує місцем пошуку кадрів для компаній і бізнесів, що зацікавлені в працевлаштуванні ветеранів.

«Наша організація є одним з основних центрів в Україні з підготовки операторів БПЛА. Наразі у нас більш як 5 тисяч випускників. Частково ми проводимо навчання онлайн. Маючи досвід в цьому, ми вирішили створити ветеранський проєкт, який буде поєднувати навчання і працевлаштування. Зазвичай коли людина проходить якийсь курс, то отримує сертифікат і самостійно іде шукати роботу. Цей момент досить стресовий і часто незрозумілим. Саме на цьому ми зробили ключовий акцент і створюємо курси разом з роботодавцями, після яких ветерана приймають на роботу», – зазначив Микита Гавриленко, директор з розвитку Центру «Крук», керівник проєкту «Платформа “Курс”».

За словами Микити Гавриленко, платформа спеціалізується на робітничих спеціальностях. Наразі вже доступні курси за напрямами: агропромисловість (зберігання зерна та виготовлення олії); фармація (гранулювання, машиніст розфасувально-пакувальних машин, працівники сервісної служби, будівництво (менеджер з продажів, адміністратор продажів, арматурник, бетоняр, формувальник залізобетонних виробів), охорона (оператор БпЛА) та курс з формування м’яких навичок та підготовки до співбесід. Після проходження курсу і тесту роботодавець зв’язується з ветераном та домовляється про влаштування на роботу.

«Ми вже маємо працевлаштованих ветеранів. Наприклад, в Укрзалізниці, з якою ми співпрацюємо та готуємо до роботи ветеранів з числа самої компанії. Маємо й багато інших партнерів та постійно розширюємо цей перелік», – зауважив Микита Гавриленко.

За підсумками розмови сторони підписали меморандум про співпрацю та обговорили перспективи подальшого просування проєкту та залучення до нього роботодавців і ветеранів.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin