У Вінниці для рестораторів і готельєрів провели семінар з безбар’єрності

Потреби маломобільних груп населення, інклюзивність і безбар’єрність у сфері послуг, доступність закладів і туристичної інфраструктури міста… Про це та багато іншого говорили на безкоштовному семінарі з безбар’єрності, який відбувся у Вінниці 30 липня в рамках реалізації заходів Програми розвитку туризму та промоції ВМТГ.

Цей семінар організував департамент маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради для представників готелів, ресторанів, кав’ярень та інших закладів сфери гостинності. Він став першим кроком для реалізації проєкту «Вінниця – місто доступних ідей», мета якого – дослідити, встановити й підтримувати рівні права і можливості для всіх людей через сфери туризму і гостинності у Вінниці.

Йдеться про врахування потреб людей з інвалідністю, людей з тимчасовим порушенням здоров’я, вагітних жінок, громадян старшого віку, людей з дитячими візками – тобто усіх груп населення, які відчувають труднощі у самостійному пересуванні, сервісах, спілкуванні, дозвіллі, орієнтуванні у просторі тощо.

Навчання з безбар’єрності для сфери HoReCa провели дві фахові експертки: архітекторка, дослідниця архітектурної доступності Софія Брем і консультантка з впровадження практик інклюзивності та безбар’єрності Ніна Мацюк.

Пані Ніна наголосила на тому, що інклюзія – це процес включення всіх людей до соціуму. Дослідження компанії DEVELOR у 2023 році говорять про те, що для українських бізнесів і компаній інклюзія – це ще і питання виживання.

“Уже багато хто стикнувся з проблемою нестачі кадрів – частина людей мобілізовані, інші перебувають за межами країни і серед них є значна частка тих, хто уже не планує повертатись. У когось же відбулись зміни у стані здоров’я, – зазначила Ніна Мацюк. – Це свідчить про те, що потрібно наймати людей з тих груп, які раніше ігнорувались: люди з інвалідністю, молодь, люди старшого віку, жінки тощо (які, до речі, залишаються найбільш дискримінованою групою в світі). Для нас в Україні це серйозний виклик, із яким потрібно дуже пришвидшитись, бо ситуація така, що ми не можемо довго думати і розробляти якісь стратегії – за прогнозами Міністерства ветеранів після перемоги кількість ветеранів і ветеранок може становити 5 млн. Та штука в тому, що вони уже повертаються з війни через набуту інвалідність та інші обставини”.

Фахівчині звертали увагу представників закладів гостинності не лише на питання фізичної безбар’єрності, але й на коректність вживання термінів й етику взаємодії з людьми різних чутливих груп. Це, на їхню думку, дозволить збільшити не тільки довіру клієнта, але й позитивно вплине на доходи підприємств – адже кількість споживачів послуг в інклюзивних закладах автоматично зросте.

Крім теоретичної частини з діалоговою сесією експертки провели обстеження кількох закладів у центрі міста на предмет доступності та безбар’єрності за методологією «Гіду безбар’єрності» для громад. Озвучені зауваження часто не потребують великих капіталовкладень – наголошують вони. Для підтримки безбар’єрності в закладах міста департамент маркетингу міста та туризму спільно з Агенцією просторового розвитку готові допомогти охочим підприємцям у віднаходженні найдоступніших збалансованих рішень для посилення інклюзії.

Однією з фінальних цілей проєкту «Вінниця – місто доступних ідей» є створення карти доступної туристичної інфраструктури міста. Для того, аби потрапити на неї, заклади мають забезпечити базові запити в питаннях безбар’єрності – усунути перешкоди на вхідній групі та зробити проходи/проїзди максимально доступними і нетравматичними.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin