У Вінниці відкрили найсхідніший в Європі вказівник Camino de Santiago

У Вінниці встановили один із головних атрибутів Шляху святого Якова – вказівний камінь, який показує відстань і напрям до міста Сантьяго-де-Компостела – фінальної точки цього культурного і паломницького маршруту, що проходить через всю Європу.

Вказівний камінь привезли з Іспанії. Його у Вінницю передав уряд Галіcії, столицею якого є Сантьяго-де-Компостела, у співпраці з Європейською федерацією Шляху святого Якова в рамках проєкту Simbolos Jacobeos en el mundo («Яківські символи у світі»). Він виготовлений з граніту висотою трохи більше метра. На ньому зображена керамічна мушля (символ паломницьких шляхів святого Якова), жовта стрілка, що вказує на Захід, мапа Європи, а також бронзова табличка із зазначенням відстані (4 625 км).

Вказівник встановили у Вінниці 25 липня з нагоди Дня святого Якова та офіційної сертифікації Camino Podolico як частини першого європейського культурного маршруту. Його можна побачити перед центральним мостом через річку Південний Буг з боку набережної «Roshen».

Відкрили вказівний камінь заступник міського голови Андрій Очеретний, якого в червні обрали віцепрезидентом Європейської федерації Шляху святого Якова, секретар кустодії братів менших капуцинів в Україні, брат Костянтин Морозов, міський голова Бару Володимир Саволюк, заступник міського голови Кам’янця-Подільського Дмитро Назаренко і настоятель храму Діви Марії Ангельської Юзеф Хроми.

«Для Вінниці почесно бути найсхіднішою відправною точкою Шляху святого Якова в Європі. Раніше такою точкою були румунські Ясси, розташовані за 4500 км від іспанського собору з мощами святого Якова. Сподіваюся, в найближчі роки ми зможемо сполучити ці два міста, пов’язаних багатовіковою історією», – зазначив Андрій Очеретний.

Камінь-вказівник розмістили з видом на місця історичних переправ через річку до середмістя Вінниці, адже багато туристів і паломників, які починають шлях Camino Podolico, приїжджають до стартової точки маршруту (костелу Пресвятої Діви Марії Ангельскої) із залізничного чи центрального автобусного вокзалів на лівому березі.

Довідка: Camino Podolico: Подільський шлях святого Якова – це культурно-пізнавальний та паломницький маршрут з Вінниці до Кам’янця-Подільського через Бар за моделлю Шляхів святого Якова, які проходять через усю Європу та ведуть до міста Сантьяго-де-Компостела в Іспанії. Маршрут поєднує 14 точок Вінницької та Хмельницької областей: Вінницю, Гнівань, Браїлів, Жмеринку, Северинівку, Бар, Ялтушків, Віньківці, Зіньків, Маліївці, Дунаївці, Маків, Кам’янець-Подільський та інші мальовничі містечка та села Поділля.

Вінницьку міську раду як координатора Camino Podolico офіційно прийняли до Європейської федерації Шляху святого Якова на Генеральній асамблеї організації у червні 2023 року. За результатами успішного проходження сертифікаційного циклу Ради Європи в травні 2024-го підтверджено статус Подільського шляху святого Якова як частини європейського культурного маршруту Camino de Santiago.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin