Вінниця очолила рейтинг міст з доступності для людей з інвалідністю!

Цьогоріч Вінниця вчергове стала беззаперечним лідером в оцінці доступності міста для людей з інвалідністю. Про таку високу оцінку вінничан свідчать результати опитування громадськості в межах Дев’ятого всеукраїнського муніципального опитування Міжнародного республіканського інституту (IRI). За принципом “рівний з рівним” Вінниця розвиває міську інфраструктуру та створює комфортні умови для мешканців та гостей міста роками і прямо зараз триває розробка проєкту Програми розвитку безбар’єрного простору громади на 2024-2027 роки. Реалізація цього документу допоможе комплексно охопити різні сфери життя в контексті доступності.

Повномасштабна війна загострила безліч питань, пов’язаних з повсякденним життям громадян, адже чи не щодня збільшується кількість ветеранів з функціональними порушеннями та різними травмами. Тож завдання міста – створити умови для швидкої соціальної інтеграції всіх людей без винятку у суспільство, аби вони могли реалізувати себе та приносити користь суспільству.

Так, працюючи в напрямі фізичної безбар’єрності, у Вінниці адаптують громадський транспорт, прогулянкові зони (зокрема пішохідні переходи та тротуари), а також заклади, де надаються адміністративні, освітні, культурні та інші послуги під потреби маломобільних людей.

Доступність на вулицях Вінницької громади

Йдеться про облаштовані тактильною плиткою зупинки громадського транспорту, а також пандуси та понижені бордюри на пішохідних переходах. Відповідні роботи, наприклад, навесні цього року комунальні працівники виконували в середмісті Вінниці – на перетині вулиць Артинова – Грушевського і на перехресті з вулицею Магістратською.
«Там здійснено адаптацію 16 пандусів (понижень) на переходах, аби ветерани з пораненнями, молоді батьки з дитячими візочками, люди старшого віку та люди з інвалідністю могли без перешкод пересуватися містом. Облаштування таких пандусів – це шлях мінімальних втручань в міський простір в умовах обмеженого бюджету, але вони приносять реально користь як містянам, так і гостям Вінниці», – розповів директор департаменту комунального господарства та благоустрою ВМР Юрій Семенюк.

Транспортна інфраструктура, доступна для всіх

У Вінниці також активно розвивається транспортна інфраструктура та міська мобільність. Містом щодня курсують придатні для комфортного переміщення трамваї, автобуси та тролейбуси, де є місця для пасажирів на кріслі колісному.

Згідно правил користування громадським транспортом у ВМТГ, водії зобов’язані надавати допомогу особам з інвалідністю під час посадки та висадки з транспортного засобу, включаючи піднімання і опускання механічних апарелей. Водії трамваїв, тролейбусів і муніципальних автобусів отримують інструкції щодо цих обов’язків і проходять інструктажі з їх дотримання.

Окрім того, на існуючих світлофорних об’єктах громади встановлено 179 звукових приладів для озвучення сигналів світлофору, призначених для осіб з порушенням зору.
Враховуючи потреби осіб з порушеннями зору, у громадському транспорті Вінниці адаптували розміри трафаретів (назва та номер маршруту) та звукове оповіщення зупинок. А для інформування осіб з порушенням слуху в салонах встановлені інформаційні табло. Розклади руху низькопідлогового громадського транспорту доступні на паперових розкладах на зупинках і на 50 електронних табло.

Варто також додати, що щороку на зупинках міського пасажирського транспорту наноситься дорожня розмітка з елементами спеціальних позначень для потреб осіб з інвалідністю.

Доступність у житловому секторі

Тим часом Вінниця продовжує розвивати доступність міських багатоповерхівок, облаштовуючи їх пандусами. Вони стають в пригоді як людям з інвалідністю, так і старшим за віком мешканцям та батькам з дитячими візочками.

Як зазначає директор департаменту житлового господарства міськради Віталій Місецький, минулого року в місті вдалось облаштувати пандусами 14 під”їздів багатоквартирних будинків. Цього року такі конструкції уже встановили біля третього під”їзду житлового будинку на вулиці Замостянській, 36, на вулиці Дениса Бабія, 70 на Учительській, 12, а також на вулиці Дмитра Білоконя, 20.

Освітні та культурні заклади

Не менш важливим є безперешкодний доступ людей і до приміщень. Пандусами облаштовані 36 закладів загальної освіти. Торік, наприклад, облаштували пандуси у 15 бібліотеках-філіях, а також використали контрастні кольори для орієнтування осіб з порушенням зору на східцях.

Наразі у фондах Централізованої бібліотечної системи наявні 594 книги для осіб з інвалідністю, з них: шрифтом Брайля – 33; збільшеним шрифтом – 22; інклюзивної літератури – 539.
Тим часом створюють належні умови і в закладах загальної середньої освіти. Всі 36 шкіл облаштовані пандусами, а щоби діти з особливими освітніми потребами комфортно почувалися під час навчання, там встановлюють спеціальні санвузли.

У 2023 році у Вінницькій дитячій музичній школі № 2 відремонтували туалетні кімнати для осіб з інвалідністю. Наразі 18 дітей з особливими освітніми потребами отримують послуги. Заклад також облаштований пандусом.

У трьох закладах загальної середньої освіти (№ 6, 24, 33) функціонують ліфти, якими користуються діти з порушеннями опорно-рухового апарату. У двох з цих закладів (ВЛ № 24 та ВЛ № 33) кнопки в ліфті облаштовані шрифтом Брайля, що дає можливість користуватися ліфтом і людям з порушеннями зору.

Соціальне спрямування та доступність вінницьких ЦНАПів

Центри надання адміністративних послуг Вінниці, куди щодня звертаються сотні мешканців нашої громади, теж обладнані елементами доступності – пандуси, позначки на сходах, ліфти, інформаційні термінали, таблички для осіб з порушенням зору і спеціальні кімнати особистої гігієни.

Так, наприклад, адмінбудівля ЦНАПу на проспекті Космонавтів, 30, де розташований денний центр соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, повністю пристосована для доступу маломобільних груп населення завдяки наявності пандусів. Адаптований під потреби маломобільних людей і ЦНАП на вулиці Соборній. Для забезпечення доступу осіб із порушенням зору до адмінбудівлі Вінницької міської ради, встановлено «кнопку виклику» та звуковий маячок на вході, а на першому поверсі сходи позначено контрастними кольорами.

Постійна підтримка та супровід у реабілітаційному центрі «Гармонія» ім. Р. Панасюк

Створюючи комфортні умови для осіб з інвалідністю, у Вінниці з 2007 року діє комунальний заклад «Міський центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія» імені Раїси Панасюк». Це унікальний заклад для України, де особи з інвалідністю знаходять не лише допомогу та можливість реабілітації, а й тепло, душевність та підтримку.

На базі центру діє служба супроводу та служба перевезення людей на кріслах колісних. Фахівці служби супроводу надали за 2023 рік 2242 послуги, служби перевезення – 10 443 послуги. Вони продовжують працювати і зараз. Як правило такими послугами користуються люди з інвалідністю, найчастіше – з порушеннями опорно-рухового апарату, які потребують сторонньої допомоги, щоб вийти з дому та дістатися у певне місце – до вокзалів, лікарень та аптек, місць навчання, у Прозорі офіси та інші заклади з отримання соціальних послуг, для отримання психологічних та юридичних послуг, участі у виборах тощо. У службі перевезення на базі «Гармонії» чотири комфортабельні автівки, оснащені спеціальними підіймачами.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin