Вінницю підсилили новим високотехнологічним медичним обладнанням, яке передали Вінниці з Карлсруе: де і чим допомогли іноземні партнери

«У кінці 2021 року ми завершили будівництво нового корпусу Вінницької міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги. У цьому корпусі, зокрема, знаходяться операційний блок та реанімаційні відділення. Закінчення робіт відбулося якраз вчасно перед початком повномасштабного вторгнення, адже наразі лікарня бере на себе досить велике навантаження щодо лікування всіх пацієнтів. Лікарню підтримують і наші міжнародні партнери. Минулого тижня у Вінниці ми приймали делегацію з міст-побратимів Нансі (Франція) та Карлсруе (Німеччина). Саме Карлсруе за нашим запитом підготувало відповідне обладнання для лікарні швидкої медичної допомоги. Важливо, що кошти на ці апарати збирали мешканці Карлсруе. Дуже цінно, що в іноземних партнерів є розуміння проблем в Україні, які пов’язані з війною, і необхідності якісного устаткування для лікування хворих. Обладнання, яке нам передали, є одним з найкращих з погляду функціонала і якості. Вдячні громаді міста-побратима Карлсруе та меру Франку Ментрупу за те, що перейнялися нашими проблемами, і продовжують співпрацю з лікарнею і нашим містом. Це гарний приклад горизонтальних взаємозв’язків між громадами Карлсруе і Вінниці», – зазначив Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Медики відзначають важливість нового устаткування для закладу. Наркозна станція забезпечує якісне знеболення пацієнта з точним дозуванням препаратів для наркозу та слідкує вітальними параметрами під час складних операцій. Крім того, постійно моніторить основні життєво важливі показники людини під час операції, а саме ЕКГ, спірограму (показники роботи легень), пульсу, тиск, температуру, гази крові.

«Така наркозна станція – дуже розумна техніка і водночас досить проста, інтуїтивно зрозуміла в користуванні. У керуванні вона схожа на попередні моделі, які ми використовуємо в закладі», – розповів завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії №1 лікарні швидкої медичної допомоги Юрій Сурсаєв.

Другий апарат, який Вінниця отримала від Карлсруе, – це транспортний ШВЛ. Він забезпечує адекватне дихання пацієнтів з порушенням життєвих функцій при транспортуванні або евакуації.

«Це єдиний подібний апарат у лікарні. Він працює як з зовнішніми джерелами кисню і електроенергії, так і автономно. До 7 годин може працювати на власних енергоресурсах. Має змінні батареї, які легко підзаряджаються. За необхідності кріпиться до спеціальних конструкцій у транспорті, тож може використовуватися у машинах швидкої допомоги», – розповів про транспортний ШВЛ Юрій Сурсаєв.

Про співпрацю з Карлсруе у сфері охорони здоров’я розповів директор профільного департаменту міської ради Олександр Шиш.

«У 2023 році під час візиту до Вінниці делегації з міста Карлсруе німецька сторона дізналася, яке обладнання зараз найбільш необхідне для нашого закладу. Вінницькі медики зазначили, що нагальним є питання про транспортний ШВЛ і багатофункціональну наркозну станцію. Пройшов певний час, і ми отримали повідомлення від німецької сторони, що необхідна сума коштів зібрана. Після уточнення специфікації отримали з міста, де виробляється обладнання цієї фірми, сучасне обладнання. Воно є дуже потрібним для роботи лікарні, і після введення в експлуатацію вже використовується. Устаткування є також високотехнологічним. Портативний ШВЛ та наркозна станція – це одні з останніх моделей нового покоління», – зауважив директор департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin