Як підтримують переселенців з Бахмута на Вінниччині?

Засновники Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу – Вінницький міський голова Сергій Моргунов разом із головою обласної Ради Вячеславом Соколовим відвідали місто Хмільник у Вінницькій області. Громада прихистила родини вимушених переселенців з Бахмута. Команда Гумштабу, очільником якого є Володимир Гройсман, організувала гуманітарну допомогу бахмутцям завдяки зусиллям міста-побратима Вінниці у Польщі – Кельце та партнерів. Під час робочої поїздки також йшлося про механізми інтеграції внутрішньо переміщених осіб та обмін досвідом між Вінницею та громадами області.

Хмільницька громада прихистила у себе близько 200 людей, які були змушені залишати Бахмут. Це працівники заводу Siniat. Керівництво заводу евакуювало їх разом з сім’ями ще на початку березня 2022 року. Вже тоді залишатися в Бахмуті було небезпечно. Родини мешкають в санаторії “Хмільник”. Цей оздоровчий центр прихистив також внутрішньо переміщених осіб із Харківської та Херсонської областей.

“Звідки стільки незламності в України? Від її людей. Героїзм військових. Стійкість цивільних. Побачив це в людях Бахмуту, з якими познайомились разом з Вячеславом Соколовим під час поїздки до Хмільника. Підтримувати тих, кому найважче, – головна мета Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу. Для бахмутців організували допомогу у співпраці з нашим містом-побратимом Кельце та ГО “Наш Виклик”. Чим ми згуртованіші – тим міцніші. Тим впевненіше ми йдемо до Перемоги”, – говорить Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

На початку року місцева громадська організація “Наш Виклик” звернулася по допомогу до корпорації Etex Group (частиною якої є завод Siniat), аби отримати гуманітарну допомогу для переселенців, які живуть у Хмільнику. Підрозділи міжнародної компанії розташовані в багатьох містах Європи, і один із них – у польському місті-побратимі Вінниці – Кельце.

“Вийшла така спільна робота компанії, мерії міста Кельце та Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу, в тому числі у забезпеченні логістики. Підтримка внутрішньо переміщених осіб дуже важлива. Так склалася доля цих людей, що вони змушені були збиратися за кілька годин, фактично, брати речі і документи й тікати, не знаючи, що їх чекає в майбутньому. Цих людей потрібно підтримувати, бо серед цивільних, вони потерпають найбільше”, – додає Сергій Моргунов.

У рамках акції “Вінниця – громадам”, яку організував Гумштаб – за рік роботи вдалося надати близько 85 тисяч продуктових наборів для 63 громад Вінниччини. У області нині проживає понад 170 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

“Найбільше ми маємо переселенців із Донецької області. Війна принесла неспокій у життя багатьох людей, у тому числі – бахмутців. Їхнє місто стало символом опору та мужності. Ще один символ незламності українських військових. Через повномасштабне російське вторгнення багато жителів цього міста стали вимушеними переселенцями. Чимало з них знайшли тимчасовий дім на Вінниччині. У Хмільнику з березня 2022 року проживають працівники заводу Siniat. Це близько 200 людей. Вони поступово вливаються у життя громади, шукають роботу та будують плани на найближче майбутнє, – говорить голова обласної Ради Вячеслав Соколовий.

Нагадаємо, Міжрегіональний координаційний гуманітарний штаб був заснований у березні Вінницькою міською та Вінницькою обласною радами з метою подолання викликів, які поставила перед Україною війна. Його очолює Володимир Гройсман. За цей час Гумштабу вдалося реалізувати десятки гуманітарних та військових проєктів, надати різним категоріями українців кілька сотень тонн допомоги.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin