У Вінниці погасили поштову марку «За вашу і нашу свободу!»

Вчора, в День Незалежності Литви, у Вінниці відбулась процедура спецпогашення поштової марки «За вашу і нашу свободу!». Вона присвячена литовському місту Паневежис, угоду про партнерство з яким Вінниця підписала 16 лютого 2015 року. На марці зображено голуба миру, якого бережливо тримають руки, забарвлені у кольори державних стягів України та Литви.

«Незважаючи на те, що угода про співпрацю між Вінницею та Паневежисом підписана лише вісім років тому, наша спільна історія досить давня. Свого часу Литовсько-Руська держава яка відігравала досить серйозну роль на європейському континенті, – зазначив Вінницький міський голова Сергій Моргунов, беручи участь в церемонії погашення марки. – На початку повномасштабної війни, ми відчули підтримку від багатьох міст-побратимів. В перші години 24 лютого мені подзвонив з пропозицією допомоги мер польського міста Кельце Богдан Вента, а вже через півтори години – свою допомогу запропонував мер Паневежиса Ритіс Миколас Рачкаускас. І вже через тиждень ми отримали першу допомогу від цього міста»

Тоді Вінниця отримала від Паневежиса допомогу у розмірі 50 тис євро. Крім того, це місто припинило партнерські зв’язки з російськими Митищами і Калінінградом та білоруським Вітебськом. Згодом до Вінниці надійшло понад 30 тонн гуманітарної допомоги від литовських партнерів – продукти харчування, засоби гігієни, медичні витратні матеріали, термоодяг.

«Було дуже приємно, коли разом з цими речами, нам прийшли і дитячі малюнки, які свідчили про те, як сильно діти сприймали трагедію в Україні, – зауважив Сергій Моргунов. – Згодом, ми подумали, що необхідно започаткувати символічну ініціативу, аби віддячити цим містам, країнам та народам. І завдяки допомозі «Укрпошти» ми змогли реалізувати цю ініціативу».

Як зазначив директор Вінницької дирекції АТ «Укрпошта» Володимир Шаловінський, дуже важливо відзначати тих, хто підтримує нас в цей складний час.

«Допомогу та підтримку литовців я відчув на особистому прикладі з перших днів війни, – зазначив Володимир Шаловінський. – В нас дуже багато схожого з ними, зокрема, вони, так само як і ми, боролися за свою свободу…».

Марка «За вашу і нашу свободу!» стала другою в серії «Побратими». Цю серію започаткували в листопаді минулого року на знак подяки містам-побратимам Вінниці, які з перших днів війни об’єдналися в протистоянні спільному ворогові. Першу марку серії «Побратими» випустили з нагоди Незалежності Польщі та присвятили багаторічній дружбі Вінниці з польським Кельце.

Сьогоднішня церемонія спецпогашення марки відбулася у Музеї української марки імені Я. Балабана. Марку презентували Вінницька міська рада, Вінницька дирекція АТ «Укрпошта», Офіс туризму Вінниці та Інститут розвитку міст.

Після церемонії спецпогашення примірник маркованого конверта відправили у муніципалітет міста Паневежис разом з листівкою, на якій відтворено малюнок 9-річного Дмитра Федорчука, переселенця з Лисичанська. На ньому хлопчик зобразив голуба миру, який несе у дзьобі оливкову гілочку як символ свободи й відновлення миру в Україні. Ця робота зберігається у Музеї Вінниці разом з іншими малюнками патріотичного альбому, створеного дітьми з Паневежиса та Вінниці у квітні 2022 року.

Презентаційний марочний блок «За нашу і вашу свободу!» можна побачити в Музеї української марки ім. Якова Балабана, а придбати марки можна на платформі “BYVI” у Instagram та на сторінках Офісу туризму у Фейсбук

«Загалом випушено 50 поштових блоків та 300 марок, також випущені ексклюзивні конверти та тематичні листівки, – каже директорка «Офісу туризму Вінниці» Тетяна Маєвська. – Замовити їх можна на платформі ексклюзивних вінницьких подарунків «BYVI» у Instagram та на сторінках Офісу туризму у Фейсбук. Вартість однієї марки – 100 гривень, маркований блок, що складається з дев’яти марок коштує 650 гривень».

Як зауважує директор департаменту маркетингу міста та туризму Олександр Вешелені, до двох існуючих на сьогодні серій «Бойові гусаки» та «Побратими» весною запланована поява ще однієї.

«Це поки що сюрприз, але можу сказати, що ця марка буде пов’язана з тим, що є колекційний Музей марки та Музей моделей транспорту, – зазначив він, – тож, транспортна тематика може з’явитися в майбутньому».

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin