У Вінницьких Хуторах прагнуть навести порядок із вивезенням відходів: деталі

Уже два місяці минуло з часу, як у старостинських округах Вінницької міської територіальної громади змінився виконавець, що надає послуги з вивезення побутових відходів. Йдеться про комунальне підприємство “Комбінат комунальних підприємств”. Комунальники обслуговують громади таких сіл як Вінницькі Хутори, Щітки, Писарівка, Гавришівка, Малі Крушлинці та Великі Крушлинці.

На Вінницьких Хуторах вони працюють щосереди з самого ранку — об’їжджають всі вулиці приватного сектору та забирають мішки з побутовими відходами. Далі сміття везуть на полігон поблизу Стадниці.

Тут, як і на інших приєднаних територіях, і раніше надавали послугу вивезення твердих побутових відходів. Проте, після того, як це почали робити працівники КП “Комбінат комунальних підприємств”, люди зазначають, що якість значно покращилась.

Староста Вінницько-Хутірського округу Владислав Кривешко зазначає, що для визначення рівня задоволеності життям серед населення округу, вже два роки поспіль у Вінницьких Хуторах проводять відповідні опитування.

“Опитування ми проводимо, щоб визначити потреби людей та вдосконалити громаду та якість надання послуг тут. Таким чином ми також відстежуємо, як змінюється думка людей, аналізуємо, чого вдалося досягти”, — розповідає Владислав Кривешко.

Ще одним суттєвим фактором для покращення послуги стало й те, що торік Вінниця стала першим містом в Україні, влада якого затвердила декларацію про Зелений курс.

“Паралельно в місті затвердили дорожню карту, за якою місто розвиватиметься в так званому “зеленому напрямку”. Вінницькі Хутори, як європейське передмістя європейського міста, теж прагне рухатися з Вінницею в цьому ж напрямку та вдосконалюватися. Відтак, Зелений курс має повною мірою впроваджуватися і в нас”, — переконаний він.

Старт поклали започаткувавши у всіх трьох населених пунктах округу так звані “сортувальні станції” — їх кількість складає понад 20. Вони розраховані на скло та пластикові пляшки, які потім можна переробити.

“Другим кроком, до якого ми йшли протягом минулого року — стало налагодження такої послуги, як вивезення побутового сміття. Департамент комунального господарства та благоустрою ВМР провели конкурс на визначення відповідного виконавця, яким стало комунальне підприємство “Комбінат комунальних підприємств”. За кошти міського бюджету вони придбали два нових сміттєвози, які мають гарне технічне оснащення. По всім критеріям ці машини відповідають високим оцінкам”, — продовжує Владислав Кривешко.

Наразі затверджений тариф на вивезення твердих побутових відходів для мешканців старостинських округів складає 38 грн 03 копійки та ще 02 грн 20 копійок — за абонентську плату. Тариф розрахований на людину, яка фактично проживає у домоволодінні, наголошує Владислав.

В планах команда цього старостинського округу має впровадження ще однієї ініціативи — закупівля сміттєвих контейнерів для кожного будинковолодіння. Нині вже розглядають варіанти реалізації цього задуму.

“В ідеалі ми хочемо, аби в кожного мешканця був свій сміттєвий бак. Але наразі це задорого для бюджету, екологічний фонд не може собі цього дозволити в жодній громаді. Тому ми плануємо звертатися до міжнародних громадських організацій, працювати по можливості над різними грантовими проєктами в цьому контексті, — зазначає Владислав Кривешко. — Ми розраховуємо на можливість такої співпраці з зовнішніми донорами. Європейський контрагент може в будь-який момент поцікавитися і наявним транспортом, і затвердженим тарифом, і виконавцем тощо. В нас все це наявне і, фактично, саме такий підхід до справи є перспективним. Ми абсолютно задоволені тим, що вже вдалося реалізувати й прагнемо ще більшого”.

…Начальник КП “Комбінат комунальних підприємств” Дмитро Науменко зауважує, що питання вивезення сміття є нагальним для будь-якої громади, зокрема й для людей, що проживають у приватному секторі.

“Люди, що проживають у приватних домоволодіннях, раніше часто говорили про те, що фактично не мають сміття. Трапляються недобросовісні люди, які, на жаль, сміття спалюють. Також – закопують в землю, або ж “вивозять самі”. Але всі ми розуміємо, що щодня відходи продукуються в чималій кількості. І якщо, наприклад, органіку, можна й справді екологічно утилізувати, то підхід зі спалюванням — абсолютно незаконний. А що вже говорити про пластик, полімери, фарби, інші тверді побутові відходи. Ми ж підходимо комлексно до утилізації. Відходи збирають та вивозять на полігон наші працівники комунального підприємства у 100% об”ємі. Відтак уникати оплати за послуги з вивезення сміття — не можна”, — наголошує Дмитро Науменко.

Він додає, що КП “Комбінат комунальних підприємств” надає пільги, знижки та субсидіарне забезпечення такої комунальної послуги для мешканців старостинських округів.

“Крім того, комунальним підприємством “ККП” введені знижки на оплату комунальної послуги поводження з твердими побутовими відходами. Прошу звернути на це увагу
”, — каже Дмитро Науменко.

Які знижки та для кого передбачені?

• 100% знижки (звільнені від оплати) – сім’ї (особи, що проживають спільно та пов’язані сімейним побутом) військовослужбовців-учасників російсько-української війни.

• 100% знижки (звільнені від оплати) – пенсіонери, пенсійне забезпечення яких не перевищує суми у 2500 грн (відповідно до програми «Вінничани важливі»).

• 50% знижки отримують малозабезпечені сімʼї (статус має бути встановлений департаментом соціальної політики ВМР).

• додаткові (до основної пільги) 25% знижки отримують багатодітні сімʼї (відповідно до ініціативи «Вінничани важливі»).

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin